Ga naar hoofdinhoud
20 november 2020
Acute zorg
Nieuws

Pleidooi voor regionale flexibiliteit bij toekomstige organisatie acute zorg

De NVZ wil ruimte voor regionale flexibiliteit bij de toekomstige organisatie van de acute zorg. Het centraal formuleren van definities voor integrale spoedposten en spoedeisende hulplocaties staat hiermee op gespannen voet. De NVZ reageert gezamenlijk met de SAZ en STZ via een brief aan minister Van Ark op de internetconsultatie houtskoolschets acute zorg.

De NVZ onderschrijft het belang van de discussie over kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid om de acute zorg toekomstbestendig te houden. Krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met toenemende vergrijzing zal de druk op de acute keten de komende jaren verder doen toenemen.

Oplossingen vanuit de regio

Een visie op de organisatie van de acute zorg moet een antwoord bieden op deze uitdagingen. In de huidige vorm lijkt de schets te bewegen naar een landelijke blauwdruk en centralisatie. En dat is ongewenst, zo reageert de NVZ in de brief aan de minister. In de praktijk is er een grote diversiteit in het acute zorglandschap, oplossingen moeten dan ook vanuit de regio vormgegeven worden.

Lees hier het volledige nieuwsbericht