Ga naar hoofdinhoud

Nathalie Koopman over SAZ Kennisnetwerk Transmurale Samenwerking

Nathalie Koopman, programmamanager bij Ziekenhuis Rivierenland, is erg enthousiast over het kennisnetwerk: “het levert mij extra kennis en expertise. Als SAZ ziekenhuizen hebben we toch een zelfde signatuur en dezelfde uitdagingen. Het is die gemeenschappelijkheid die ons bindt. Op een heel laagdrempelige manier wisselen we kennis en ervaringen uit.”

Een concreet voorbeeld? “Ik heb het kennisnetwerk een vraag gesteld over diagnostiek in de spoedzorg. Daar heb ik snel goede input op gekregen. Op basis van deze ‘real time’ ervaring van de andere ziekenhuizen heb ik binnen de projectgroep in ons ziekenhuis andere discussies op gang kunnen brengen. Met name de waarde voor de patiënt stond hierbij centraal, heel waardevol.”

Jullie hebben in de regio toch al stappen gezet met transmurale samenwerking – kun je dan toch nog wat halen uit het netwerk? Nathalie: “oja, absoluut! Ieder ziekenhuis heeft een eigen ontwikkelstatus, die past bij de ontwikkelingen en uitdagingen in de regio en bij de stakeholders. Niemand is ooit klaar, want ontwikkelingen gaan snel. Iedereen werkt op eigen wijze met het netwerk samen, dit wordt vaak ook bepaald door de afspraken met verzekeraars. De thema’s waar we allemaal aan werken zijn wel vergelijkbaar: chronische zorg, spoedzorg, ouderen, palliatieve zorg, nieuwe technologie, zorg in de thuissituatie. Kenmerk is dat we overal programmatisch werken. En iedereen heeft een transmurale aandachtfunctionaris of programmamanager. Dat is de sleutel tot succes.“

Dat Nathalie soms ver moet reizen voor een bijeenkomst is voor haar geen punt. “Het is goed om uit je eigen comfortzone te komen, om in elkaars keuken te kijken en het is geweldig om te zien hoe trots iedereen is op z’n eigen ziekenhuis.”