De kunst van samenwerking
De algemene ziekenhuizen hebben een belangrijke rol in het leveren van zorg volgens het principe de juiste zorg op de juiste plek; veel zorg hoeft niet naar hoog gespecialiseerde centra en samen met de eerste lijn staan wij dicht bij onze patiënten. Door concentratie van zorg is ook spreiding nodig om de zorg toegankelijk te houden.
Juiste zorg op juiste plek betekent ook juiste spreiding
Bij Anna Zorggroep willen we de patiëntbeleving – waar we reeds hoog genoteerd staan – nog verder verbeteren en de efficiëntie verhogen. Hiervoor is de juiste spreiding en concentratie van hoogcomplexe zorg en basis medisch specialistische zorg wel belangrijk. Het Anna ziekenhuis is goed in efficiënte en korte behandeltrajecten. Denk hierbij aan de laag complexe chirurgische en orthopedische ingrepen zoals liesbreuken en galblazen, heupen, knieën en kruisbanden. We boeken hier al mooie resultaten mee door het optimaler benutten van onze poliklinische behandelkamers, thema spreekuren en het efficiënt inzetten van OK personeel. Hiermee realiseren we korte wachttijden, een optimale patiënten beleving en een hoge patiënt tevredenheidsscore. Door onze korte wachttijden zien we dan ook regelmatig patiënten van buiten de regio.
Voor de complexere zorgpaden en behandeltrajecten werken we samen met onze netwerkpartners in de regio om gezamenlijk de beste zorg te leveren en de instroom te verminderen.
Om de zorgkloof te kunnen overbruggen is digitalisering en robotisering van zorgprocessen en hybride zorg voorwaardelijk. Maar ook intensivering van de samenwerking met de netwerkpartners is cruciaal; de ambitie om ons op ons profiel te versterken kan alleen als we dit samen doen. Zo zijn de vakgroepen chirurgie van het Anna en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven de onderlinge samenwerking aan het intensiveren.
Andere mooie voorbeelden zijn:
- Op het gebied van geboortezorg werken we samen met Máxima Medisch Centrum (MMC), Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) en het Elkerliek om bijvoorbeeld personeel uit te wisselen.
- Het Brainport oncologisch centrum is ook een voorbeeld hoe wij de oncologische zorg met CZE, MMC en Elkerliek in de regio goed kunnen stroomlijnen, zodat de patiënt overal dezelfde hoge kwaliteit van zorg krijgt en de wachttijden kort zijn.
- In het ROAZ werken we samen aan het plan om de acute zorg in de regio met elkaar te organiseren.
- Met een 24/7 geïntegreerde SEH-HAP is er een nauwe samenwerking tussen de Huisartsenspoedpost en onze Spoedeisende hulp met als doel de spoedzorgvraag te verminderen en onnodige opnames te voorkomen.
Met de ontwikkeling van de Metropool Regio Eindhoven, waar ook het zogeheten project Beethoven onder valt (groei van de nationale chipindustrie), wordt er een enorme bevolkingsgroei verwacht. Dat betekent dat er veel voorzieningen nodig zijn, waaronder zorg. Dit biedt kansen en uitdagingen en de impact hiervan is mogelijk zeer groot. Als er 125.000 inwoners extra in deze regio komen, neemt de zorgvraag tot 2032 met 18,5% extra toe.
Als we de gezondheid in de regio als prioriteit beschouwen, moet regionale zorg de kern vormen. Het regionale ziekenhuis is een essentieel onderdeel van een bredere netwerkbenadering. Het draait niet alleen om het ziekenhuis zelf, maar om het creëren van een netwerk met een focus op preventie en de behoeften van de inwoners.
Passende financiering
Naast de kunst van samenwerking is een kritische voorwaarde voor een lange termijn succesvolle aanpak vanuit het Anna perspectief een passend financieringsstelsel dat is afgestemd op passende zorg, spreiding en concentratie. Als algemeen ziekenhuis willen we graag dat waar we het verschil in maken ook kunnen uitvoeren; tegen een passende vergoeding, zonder dat we tegen muren – of eigenlijk plafonds – aanlopen.
Concluderend: het Anna is mooie stappen aan het maken om de zorg toegankelijk te houden voor nu en in de toekomst. Dit geldt voor alle onderdelen in onze Zorggroep: het Anna Ziekenhuis, Anna Ouderenzorg en sportmedisch centrum Anna TopSupport. Door in verbinding te zijn met de regio, onze bewoners en onze netwerkpartners kunnen we deze ambitie gezamenlijk realiseren.
We willen, in alles wat er op ons afkomt, persoonlijke zorg blijven bieden en de toegankelijkheid waarborgen.
Het is niet gemakkelijk maar we weten hoe we er komen: samen!
Thea Sijbesma
Voorzitter Raad van Bestuur Anna Zorggroep
Een serie verhalen
Om het gesprek terug te brengen naar de kern – daar waar patiënt en zorg elkaar ontmoeten – delen onze ziekenhuizen de komende periode verhalen. Deze verhalen belichten wat goed gaat, waar de knelpunten liggen en wat nodig is om de integrale beweging voort te zetten.
Dit is ervaring 4 in de serie: Anna Zorggroep-de kunst van samenwerking