Ga naar hoofdinhoud
29 januari 2014
Nieuws

Nieuwe netwerken optimaliseren kankerzorg

Ziekenhuizen, (huis)artsen en patiëntenorganisaties gaan intensiever samenwerken op het gebied van zorg voor kankerpatiënten. In regionale oncologische netwerken worden afspraken gemaakt over het verregaand delen van kennis en het afstemmen van protocollen. De deelnemende partijen verwachten hiermee een optimale zorg voor kankerpatiënten te bereiken.

Bereikbare zorg binnen regionale netwerken
Er zijn grote ontwikkelingen gaande in de zorg voor mensen met kanker. Niet alleen het aantal patiënten met enige vorm van kanker stijgt, ook het aantal behandelmogelijkheden neemt snel toe. Behandelingen worden steeds succesvoller, maar tegelijkertijd ook steeds complexer. Voor vrijwel alle soorten kanker zijn de overlevingskansen de afgelopen decennia gestegen. Hierdoor zijn er meer mensen die langer nazorg nodig hebben. Om aan al deze ontwikkelingen het hoofd te bieden, is een nauwere samenwerking noodzakelijk. Zorgpartijen gaan daarom in netwerkverband zorgen voor integrale, hoogwaardige patiëntenzorg volgens afgesproken protocollen. Per tumorsoort worden binnen het netwerk duidelijke afspraken gemaakt over onderlinge taakverdeling, standaardisatie en protocollering van diagnostiek, behandeling en follow-up.

Zelfmanagement
Door het samenwerken in netwerken krijgen patiënten in elke fase van behandeling en nazorg optimale zorg, dicht bij huis waar dat kan en in gespecialiseerde centra wanneer dat moet. Meer dan nu al het geval is, houdt een professional vinger aan de pols gedurende het gehele zorgproces en kan deze de patiënt ondersteunen bij het maken van keuzes en bij zelfmanagement. Om dit te kunnen doen is het van belang bestaande keuze-instrumenten (patiëntenwijzers, decision support) te implementeren of de doorontwikkeling te stimuleren. Het uitgangspunt hierbij is dat de patiënt zoveel mogelijk de regie blijft houden.

Betrokken partijen
Naast de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), verbinden vier andere organisaties zich aan het ontwikkelen van de oncologische netwerken. Het gaat om: het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

U kunt hier de veldagenda oncologie downloaden.