Ga naar hoofdinhoud
18 februari 2015
Nieuws

Bericht NVZ: Creëer randvoorwaarden voor financieel gezonde ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen presteren financieel volgens verwachting. Dat blijkt uit het brancherapport ‘Zorg Innoveert’ dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) begin februari uitbracht. Dat neemt niet weg dat sommige ziekenhuizen het financieel moeilijk hebben. Dat concludeert ook accountantsorganisatie BDO, die de jaarrekeningen van 74 ziekenhuizen heeft onderzocht.

De NVZ staat voor goede ziekenhuiszorg; dichtbij waar het kan en ver weg als het moet. Voor ziekenhuizen die het nu financieel wat moeilijker hebben, is het juist van belang om te bekijken hoe ze weer gezond kunnen worden. Voor deze ziekenhuizen is het bijvoorbeeld belangrijk om meerjarencontracten en partnerships met zorgverzekeraars aan te gaan. Op die manier kan de nabijheid en toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg gewaarborgd blijven. Vooral voor ouderen en chronisch zieken is zorg dichtbij erg belangrijk.

Van budget- naar prestatiebekostiging

De tendens is goed: het aantal ziekenhuizen dat rode cijfers schreef, daalde van één op tien in 2012 naar één op veertien in 2013. Maar tegelijk is 2013 het laatste jaar waarin ziekenhuizen nog een compensatie ontvingen voor de overstap van budget- naar prestatiebekostiging. Vanaf 2014 moeten ziekenhuizen het zonder deze compensatie doen. Ziekenhuizen moeten dus alle zeilen bijzetten om hun financiële prestaties op niveau te houden.

Minder complexe regels

Overigens kan de NVZ zich vinden in het advies van BDO: beperk de administratieve lastendruk door snel werk te maken van de beperking van de regelgeving en verminder de complexiteit van de verslaggeving van de jaarrekeningen. Met minder complexe regelgeving kunnen ziekenhuizen zich focussen op het leveren van goede patiëntenzorg.