Digitaal Gezondheidscentrum geeft patiënten met chronische ziekte eigen regie terug
De zorg staat onder druk. De vraag naar zorg stijgt, terwijl de capaciteit beperkt is. Wachttijden lopen op en zorgverleners ervaren een steeds hogere werkdruk. In deze uitdagende omstandigheden is innovatie geen luxe, maar een noodzaak. Het Digitaal Gezondheidscentrum, een breed samenwerkingsverband in de regio Kennemerland, is een inspirerend voorbeeld van hoe zorg digitaler, efficiënter en menselijk kan worden ingericht.
Het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC) is in de basis een digitale vorm van begeleiding om mensen met een chronische aandoening beter te ondersteunen. Het DGC richt zich op thuismonitoring, ziektemanagement en preventie, met Positieve Gezondheid als basis voor een holistische zorgbenadering. De transformatie moet op termijn zorgen voor minder (herhaal) afspraken, kortere ligduur, betere ondersteuning van patiënten en vooral een bredere kijk op gezondheid. De reacties van de patiënten zijn erg positief. “Als ik twee keer per jaar naar het ziekenhuis moet heb ik op dat moment misschien helemaal geen last. Maar nu ziet de verpleegkundige me op het moment dat ik me niet goed voel. Want als ik me wel goed voel hoeft ze me niet te bellen. Ik voel me nu zekerder. Ik ben niet meer bang. Door deze begeleiding heb ik de ziekte onder controle gekregen en dat heeft me heel veel gebracht.”
Deze uitspraak bevestigt dat het Digitaal Gezondheidscentrum op de goede weg zit. Merlijn van de Riet, programmamanager Zorginnovatie bij het Rode Kruis Ziekenhuis, kan dat beamen. Zij laat weten dat mensen met een of meer chronische ziekte(n) niet alleen beter inzicht krijgen in hun eigen gezondheid, ze voelen zich ook meer gehoord en ondersteund.
Een baan die eerst niet bestond: verpleegkundig telecoach
Het werpt niet alleen vruchten af bij de patiënten, ook zorgprofessionals zijn enthousiast.
“Dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad”, zei één van onze verpleegkundigen. Je werkt als verpleegkundige, maar op een vernieuwende manier: niet aan het bed, maar digitaal en met meer focus op het gesprek. We hebben het verpleegkundig telecoach genoemd, een nieuwe vorm van begeleiding waar patiënten erg positief over zijn. Je leest niet alleen metingen uit, maar voert ook gezondheidsgesprekken, waarin je met de patiënt in gesprek gaat over wat voor hen belangrijk is.
Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid staat centraal in deze gesprekken. Hoe kunnen wij je verder helpen, los van alleen je ziekte? Daarbij hebben we een gereedschapskist met allemaal initiatieven uit de regio waar we mensen naartoe kunnen verwijzen. De gedachte achter die gesprekken is dat je als patiënt meer bent dan alleen de ziekte waarvoor zij bij het ziekenhuis of de huisarts komen.
Een krachtige regionale samenwerking
Het DGC is een samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis Ziekenhuis, ViVa! Zorggroep, Huisartsen Zuid-Kennemerland, Huisartsen Midden-Kennemerland, Heliomare, de gemeenten Beverwijk, Velsen en Heemskerk en welzijnspartners. Wat begon als een klein innovatieteam, is uitgegroeid tot een krachtige regionale samenwerking. De kern van het Digitaal Gezondheidscentrum is het op afstand begeleiden van patiënten met chronische aandoeningen zoals COPD, Parkinson, hartfalen en chronische pijn. Inmiddels zijn er dertien zorgpaden actief, zijn er vijf in ontwikkeling en worden ruim 2.500 patiënten begeleid. Vijf mensen zijn in dienst als verpleegkundig telecoach.
Grenzen doorbreken en verbinden: naar een toegankelijke zorgstructuur
We werken hard aan de regionale inbedding van het DGC. In 2024 is een belangrijke basis gelegd, waar we in de komende jaren verder op voortborduren. Dit jaar staat in het teken van zorgpaden verbinden, zodat het niet uitmaakt in welke lijn iemand loopt. Of het nu bij de huisarts, wijkverpleging of ziekenhuis is, de ondersteuning moet overal toegankelijk zijn en in verbinding met elkaar.
Dit vraagt om integrale samenwerking tussen alle betrokken partijen over de zorgdomeinen heen en óók samen met het sociaal domein. We zetten in op een regionale transformatie die zich richt op de structurele inbedding van digitale zorg in de regio. Dit doen we om gezamenlijk de zorgvraaggroei op te vangen en de gezondheid van de inwoners van onze regio te verbeteren.
Deze aanpak laat zien dat zorg niet alleen draait om genezen, maar ook om het omgaan met een chronische aandoening. Dit vraagt om een bredere blik op gezondheid, waarbij welzijn en preventie net zo belangrijk zijn als medische behandelingen.
Het Digitaal Gezondheidscentrum is niet zomaar een project; het is een beweging. Een beweging richting toekomstbestendige zorg waarin digitalisering niet betekent dat patiënten vervreemden van hun zorgverleners, maar juist meer betrokken raken bij hun eigen gezondheid. Technologie brengt niet alleen efficiëntie, maar schept ook ruimte voor menselijkheid.
De vraag is niet óf deze digitale revolutie in de zorg nodig is, maar hoe snel we hem verder kunnen uitrollen. Want wachten is geen optie. Transformatie kost echter wel tijd. Geef ons de tijd om te transformeren en ervaring op te doen, en doe met ons mee in de transformatie en opschaling daarvan.
De zorg van de toekomst begint vandaag, en dat moeten we samen doen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Hoe je dit doet? Met vertrouwen en een flink portie lef.
Merlijn van de Riet
Programmamanager Zorginnovatie
Rode Kruis Ziekenhuis
Je kunt het Digitaal Gezondheidscentrum ook volgen op LinkedIn.
Een serie verhalen
Om het gesprek terug te brengen naar de kern – daar waar patiënt en zorg elkaar ontmoeten – delen onze ziekenhuizen de komende periode verhalen. Deze verhalen belichten wat goed gaat, waar de knelpunten liggen en wat nodig is om de integrale beweging voort te zetten.
Dit is ervaring 8 in de serie: Serie SAZ-verhalen – Rode Kruis Ziekenhuis