Ga naar hoofdinhoud
18 juli 2024
Nieuws

Innovatie komt vanaf de werkvloer!

“Ideeën vanaf de werkvloer een stap verder brengen, dat is de drijvende kracht achter de Bravis Innovatie School.” Dat zegt Martijn Franken, klinisch fysicus in het Bravis en lid van het Brave innovatieteam. Dit team is destijds gestart met als doel e-health te promoten en te ondersteunen. Een van de initiatieven is de Bravis Innovatie School (BIS), een platform dat ideeën van de werkvloer ondersteunt en een innovatieve cultuur stimuleert binnen het ziekenhuis.

Hoe werkt de Bravis Innovatie School?

De BIS richt zich op het ondersteunen van initiatieven die vanuit de werkvloer komen. “Vaak vinden zorgprofessionals het lastig om hun ideeën te realiseren. Om hen daarbij te helpen, organiseren we jaarlijks een editie van de Bravis Innovatie School, waarin we expertise van zowel binnen als buiten de organisatie inzetten”, vertelt Martijn. “Een belangrijk onderdeel van de BIS is de samenwerking met AVANS Hogeschool. Dit heeft geleid tot een succesvolle wisselwerking waarin studenten van de minor Health Innovation Management (HIM) praktijkervaring opdoen en zorgprofessionals leren van de nieuwste innovatie- en managementtechnieken. Dit doen we in een vast format van acht maanden waarbij de deelnemende collega’s zich ontwikkelen in het in de praktijk brengen van hun eigen innovatieve ideeën.

Tot nu toe zijn er vier edities van de BIS afgerond, met in totaal 50 deelnemers. Dit heeft ook geleid tot concrete implementaties. Zo heeft een verpleegkundige van het Moeder-Kind Centrum een bilicocoon geïmplementeerd: een UV-lamp die ouders mee naar huis kunnen nemen voor baby’s die nog wat geel zien. Kun je thuis doen, in je vertrouwde omgeving.
Er is een SEH-verpleegkundige die een vertaalapparaatje heeft geïntroduceerd, dat inmiddels breed wordt gebruikt. Daarnaast zijn er initiatieven geweest om mantelzorgers beter te betrekken bij het zorgproces en dit ook vast te kunnen leggen binnen het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Je idee pitchen

De deelnemers worden zorgvuldig geselecteerd en er wordt ook een intakegesprek gehouden om verwachtingen duidelijk te maken. We verwachten echt dat ze met een eigen idee komen en bereid zijn zich in te zetten. De deelnemers uit het ziekenhuis pitchen hun ideeën uiteindelijk aan een jury, bestaande uit leden van de Raad van Bestuur, de VAR en managers. De beste ideeën krijgen groen licht om verder te worden ontwikkeld. Ze worden hierbij ondersteund door het BIS-team, allemaal interne medewerkers, van zorgmanager tot medisch secretaresse. De BIS is vast onderdeel van het opleidingsaanbod vanuit het Kennis en Ontwikkel Centrum wat onder de afdeling HRM geborgd is.

“Het succes van de BIS zit écht in de interne drive en het enthousiasme van de medewerkers. Daar komt geen externe consultant aan te pas”, vertelt Martijn trots.

Kennisdeling vinden we belangrijk

De Bravis Innovatie School laat zien hoe innovatie op de werkvloer kan worden gestimuleerd en gerealiseerd, met een positieve impact op zowel de organisatie als de persoonlijke ontwikkeling van de zorgprofessionals.
Denk je: dat wil ik ook in mijn organisatie? Bravis heeft een draaiboek opgesteld dat beschikbaar is voor andere ziekenhuizen; zij delen de kennis graag!
Neem contact op via KOC@bravis.nl