Ga naar hoofdinhoud
4 maart 2022
Nieuws
Oekraïne

Nederlandse ziekenhuizen starten actie voor medische hulpmiddelen en medicijnen voor Oekraïne

Ziekenhuizen in Oekraïne hebben grote tekorten aan hulmiddelen en medicijnen. Om hen bij te staan is de SAZ, de vereniging van 29 regionale ziekenhuizen, een actie gestart om medische hulpmiddelen in te zamelen en medicijnen te kopen via IDA Foundation en Brocacef, te vervoeren en af te leveren bij de ziekenhuizen in de Oekraïne. Dit alles volgens de regelgeving, met de benodigde vergunningen en in afstemming met organisaties die hier veel ervaring mee hebben. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) steunt dit initiatief.  Inmiddels is er een aparte Stichting opgericht samen met PGGM en PFZW: de Stichting Healthcare4Ukraine.

Deze pagina wordt bij nieuwe informatie geactualiseerd. Laatste update is van 26 februari 2023.

Vraag van ziekenhuizen in Oekraïne. Nederlandse ziekenhuizen dragen bij

Ziekenhuizen in Oekraïne weten precies wat zij zelf het hardst nodig hebben. Het Oekraïense ziekenhuis in Lviv, nabij de Poolse grens, stelt lijsten op van medicijnen en medische hulpmiddelen waar een aantal ziekenhuizen grote behoefte aan heeft. Nederlandse ziekenhuizen en organisatie kunnen op twee manieren bijdragen: door het aanbieden van medische hulpmiddelen en / of met een financiële bijdrage voor medicijnen.

Hier vind je praktische informatie hoe organisaties kunnen helpen.

Hier lees je wie de actie al ondersteunen.

Deze Oekraïense ziekenhuizen ontvangen onze medicatie en medische hulpmiddelen.

Hier zie je hoe media over het initiatief berichten.

Hier lees je volgens welke uitgangsprincipes we werken.

Volg het meest actuele nieuws over de transporten via ons Linkedin account.

Inzamelen en opslag en transport

Het leveren en vervoeren van medicijnen binnen en buiten Europa is gebonden aan regelgeving en vergunningen. Ziekenhuizen mogen niet zomaar medicijnen geven. Daarom zijn Brocacef en IDA Foundation betrokken, die als social entreprise medicatie verstrekt aan ontwikkelingslanden. Zij leveren de gevraagde medicatie met bijbehorende vergunningen tegen ontwikkelingshulptarief. Er is een bankrekeningnummer waarop geld overgemaakt kan worden.

Medische hulpmiddelen worden ingezameld bij een centraal opslagpunt. Van daaruit worden de hulpmiddelen en de bij IDA ingekochte medicijnen vervoerd naar het ziekenhuis in Lviv. Andere Oekraïense ziekenhuizen halen volgens gemaakte afspraken de hulpmiddelen en medicijnen op bij het ziekenhuis in Lviv.

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers zijn Boris Kanen, internist-endocrinoloog in het Zaans Medisch Centrum, Inge de Wit, bestuurslid SAZ en bestuurder van Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Yvonne Snel , directeur van de SAZ en Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de SAZ en bestuurder van ziekenhuis Nij Smellinghe. Zij staan in direct contact met het Oekraïense ziekenhuis in Lviv en weten daarom wat er dagelijks nodig is en kunnen daarop meteen actie ondernemen.

Zo kunt u bijdragen met hulpmiddelen

Zorgorganisaties en bedrijven in medische hulpmiddelen kunnen bijdragen met hulpmiddelen. Stuur een mail naar Yvonne Snel van de SAZ  (y.snel@saz-ziekenhuizen.nl), dan ontvangt u van haar de informatie over de locatie waar de hulpmiddelen afgeleverd kunnen worden en wanneer.

Heeft u medicijnen over? Lever die in bij de apotheek

De wet- en regelgeving staat niet toe dat wij medicatie inzamelen. Wij zamelen geld in en kopen daarvan medicatie bij organisaties die daarvoor de benodigde vergunningen hebben en voldoen aan alle regelgeving.
Heeft u medicijnen over? Dan kunt u die alleen maar bij uw apotheek inleveren.

Uw financiële bijdrage is zeer welkom

U kunt uw bijdrage overmaken naar:

tenaamstelling rekening: Stichting Healthcare4Ukraine
rekeningnummer: NL69RABO0189653795
BIC: RABONL2U
Onder vermelding van ‘Stichting Healthcare4Ukraine’

De Stichting Healthcare4Ukraine heeft de ANBI-status.

Voor eventuele vragen kan men contact opnemen met Yvonne Snel (y.snel@saz-ziekenhuizen.nl).

Kaart Oekraïne met ziekenhuis in Lviv uitgelicht