Ga naar hoofdinhoud
3 juli 2024
Nieuws

“Rivas is eigenlijk IZA in het klein”

“Rivas is eigenlijk IZA in het klein”, legde bestuurder Mariëlle Bartholomeus onlangs uit aan Tweede Kamerlid mr. D.J.H. (Diederik) van Dijk van de SGP. “Als ketenorganisatie hebben we bijna alle soorten zorg in huis en kunnen we veel van wat er in het IZA staat realiseren. Maar we lopen in de uitvoering tegen verschillende belemmeringen aan die we niet zelf kunnen oplossen.”

Tijdens het bezoek van Dhr. Van Dijk heeft Rivas die belemmeringen aan hem voorgelegd. “We hebben binnen de zorg te maken met verschillende financieringsvormen, verschillende wet- en regelgeving en verschillende cao’s. Dat belemmert de samenwerking binnen en buiten onze organisatie. Regiofinanciering zou daar bijvoorbeeld een oplossing voor kunnen zijn, daar willen wij als ketenorganisatie best een pilot voor zijn”, stelde Mariëlle Bartholomeus voor.

Daarnaast heeft Rivas laten zien hoe zij de samenwerking met andere (zorg)partners opzoeken om de zorg toegankelijk te houden voor de inwoners van de regio. Bijvoorbeeld door het creëren van een Spoedplein waarin de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp samenkomen, zodat patiënten sneller de juiste hulp op de juiste plek krijgen. Of met de Zorgcentrale Gorinchem, van waaruit de zorg regionaal wordt gecoördineerd.