Ga naar hoofdinhoud
6 maart 2018
Gezondheidsorganisatie
Nieuws

Samen werken aan een gezonde regio Zutphen: Rob Mutsaers vertelt

Mutsaers, RobMoeten we als ziekenhuis wel iedereen willen behandelen, of kunnen we samen met regionale partners inzetten op “vloeiendelijns zorg”? Vanuit die vraag startte Rob Mutsaers, tot 1 januari 2018 directeur Gelre Zutphen en lid van de SAZ, het Gezondheidsnetwerk Zutphen. Het resultaat: gedreven partners die samen met Zutphenaren werken aan een gezonde regio. “Juist als regionale ziekenhuizen staan we dichtbij mensen. Daar zit onze kracht en die is in zo’n samenwerking cruciaal.” 

Als hij over het project Gezond Groeien voor kinderen met overgewicht vertelt, lijkt Mutsaers het weer precies voor zich te zien. “Iedere week gaan de kinderen, allen met overgewicht, sporten in de fitnessruimte van Resort Hotel Zutphen (eerder: hotelketen Inntel), ook netwerkpartner. Tegelijkertijd gaan de ouders in de keuken aan de slag met een gezonde maaltijd, onder leiding van de chef-kok. En dan niet ‘haute cuisine’ maar gezond eten dat lijkt op eten dat ze kennen.” Na het sporten gaan de kinderen met hun ouders samen eten en krijgen ze uitleg over wat ze eten.

“Soms spelen er meer problemen binnen het gezin. Dan zie je dat binnen dit project een netwerk ontstaat dat de gezinnen ondersteunt om de boel weer op orde te krijgen,” vervolgt Mutsaers.

Het Gezondheidsnetwerk Zutphen is een samenwerking tussen zorg, welzijn, gemeente en het bedrijfsleven. Naast projecten rond overgewicht, initieerde het netwerk ook programma’s tegen eenzaamheid, rond zelfredzaamheid voor ouderen en mobiliteit en beweging. Momenteel loopt er een effectstudie over de programma’s.

Gezondheid centraal en zorg waar het hoort

Het was geen kleine stap, om als tweedelijns zorginstelling te zeggen: we gaan eraan werken dat mensen steeds minder ziekenhuiszorg nodig hebben. “Het was voor collega’s soms wel wennen dat ik als ziekenhuisdirecteur naar de eerste- en nuldelijn ging,” vertelt Mutsaers. “Maar door zo intensief samen te werken, kun je niet alleen heel goed werken aan preventie, maar ook samen bekijken waar welke zorg hoort.” En dat is cruciaal, aldus Mutsaers: dat de patiënt centraal staat en de schotten worden geminimaliseerd. “Daarom heb ik het ook liever niet over eerste- of tweedelijns zorg, maar over ‘vloeiendelijns zorg’. Dan ga je van de patiënt uit.”

Rob Mutsaers vertelt over de wijkverpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Sensire, partner in het Gezondheidsnetwerk. “Gelre schakelt ze nu op basis van 0 urencontracten in om expertise in te zetten. De wijkverpleging kent de patiënt zo goed, dat is belangrijke kennis om in te zetten ook ín het ziekenhuis.”

Ander voorbeeld zijn de specialisten ouderengeneeskunde. “Zij werken nu ook in de verpleeghuizen, en het zou waardevol zijn als zij zowel in het ziekenhuis als verpleeghuis de hoofdbehandelaar van de patiënt zijn. In termen van continuïteit en kwaliteit zou ik dit een betere situatie vinden zolang het gaat om interventies zoals een nieuwe heup.”

Financiering: de grootste uitdaging

Verzekeraar Zilveren Kruis Achmea ondersteunt en stimuleert het Gezondheidsnetwerk Zutphen, maar een bekostigingsstructuur op basis van populatie en preventie is er nog niet in Zutphen. “Dat is de volgende stap, en tegelijk de grootste uitdaging. We zijn allemaal verzekerd tegen ziekenhuiszorg, maar niet voor onze gezondheid. De perverse bekostiging van DOT’s en DBC’s die nu wordt gehanteerd is niet houdbaar.”

Samenwerking, inzetten op positieve gezondheid, ontschotten en mensen helpen samen te participeren: het is van groot belang voor de samenleving anno 2018, stelt Mutsaers. “Het Gezondheidsnetwerk geeft invulling aan een andere manier van samenleven. Mijn droom is dat dit, ook nu ik het stokje met vertrouwen heb overgegeven, wordt voortgezet.”