Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Accepteren
Thema: Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid is een absolute basisvoorwaarde voor de SAZ ziekenhuizen. Ook hierin trekken de 28 SAZ ziekenhuizen gezamenlijk met elkaar op.
Samen werken aan veiligheid binnen de SAZ
Het SAZ Kennisnetwerk Patiëntveiligheid biedt de leden een platform om van elkaar te leren op het gebied van patiëntveiligheid. We zijn met elkaar een lerende organisatie. De SAZ ziekenhuizen geven elkaar inzicht in hun veiligheidscultuur en aanpak, wisselen ervaringen uit en delen goede voorbeelden over onder meer het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek, het borgen van verbetermaatregelen en de overdracht van zorg binnen het ziekenhuis en de keten en de aanpak van Safety II.
Pool van Experts
Daarnaast kunnen ziekenhuizen voor hun eigen calamiteitenonderzoeken gebruik maken van een pool van externe experts, bestaande uit collega’s uit de SAZ ziekenhuizen. Het is uniek dat een groep van 28 ziekenhuizen de handen op deze manier ineen slaan.
Onderzoek met Nivel & Medirisk
Het Nivel heeft in 2019 – 2020 in samenwerking met de SAZ onderzoek gedaan welke leerpunten en nieuwe inzichten worden gevonden na een integrale, ziekenhuisoverstijgende analyse van calamiteitenrapportages. Het onderzoek geeft inzicht in de aard en de ontstaanswijze van calamiteiten in de ziekenhuiszorg en geeft aanknopingspunten om de patiëntveiligheid nog verder te verbeteren. Het biedt een duurzame en betrouwbare werkwijze voor de analyse van calamiteiten op ziekenhuisoverstijgend niveau. Het doel van het onderzoek is om van elkaar te leren.
Het onderzoek richtte zich op vier specifieke thema’s: diagnostiek op de spoedeisende hulp (SEH), antistollingszorg, de vitaal bedreigde patiënt en medische technologie.
Dit 1e onderzoek met Nivel ontstond vanuit de SAFETY I gedachte. In 2023 is een vervolgonderzoek gedaan met Nivel en Medirisk in samenwerking met de 28 SAZ ziekenhuizen in het SAZ Kennisnetwerk Patiëntveiligheid, vanuit het SAFETY II gedachtegoed. In dit Safety-II project ‘Overstijgend leren van calamiteiten vertalen naar verbeteren in de praktijk, ‘De Nederlandse Resilience Analysis Grid (RAG-NL) als Safety-II interventietool’, werd gekeken naar hoe maatregelen het beste kunnen aansluiten op de dagelijkse praktijk en hoe een instrument (de RAG-NL) goed ingezet kan worden om veerkrachtig als team om te gaan met praktijkvariatie (hoe wordt er gewerkt, waar loop je tegenaan, hoe maak je het voor jezelf efficiënter en makkelijker). Eén van de resultaten van dit onderzoek is de ontwikkeling van een set kaarten met reflectiestellingen, bedoeld om een procesgericht multidisciplinair gesprek te stimuleren volgens de principes van Safety-II.
”Door de open houding van de 28 SAZ ziekenhuizen kunnen we onderzoek en praktijk op een goede manier verbinden. Het diepgaande onderzoek op de vier gekozen thema’s levert belangrijke aanknopingspunten op voor het verder verbeteren van de patiëntveiligheid. Geleerde lessen worden breed verspreid, zodat alle ziekenhuizen er gebruik van kunnen maken.”
Actueel
Bekijk nieuwsVragen over patiëntveiligheid?
Neem contact op met:
