Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Adrz
Adrz werkt met de Zeeuwse Zorgcoalitie aan een gezond Zeeland. Om in Zeeland goede zorg te bieden, toegankelijk voor iedereen, voor nu en in de toekomst, heeft een groot aantal partijen – waaronder Adrz – de krachten gebundeld in de Zeeuwse Zorgcoalitie. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op de website van de Zeeuwse Zorg Coalitie.
Ligduurverkorting
Daarnaast werkt Adrz o.a. aan ligduurverkorting na verzakkingsoperaties. Meer dan 40% van de vrouwen boven de 40 heeft een vaginale verzakking (prolaps). Een groot deel van deze vrouwen ondervindt weinig tot geen hinder van de verzakking, maar een aanzienlijk deel heeft wel klachten. Steeds meer van deze vrouwen zoeken medische hulp en ongeveer 1 op de 10 vrouwen die kinderen heeft gehad ondergaat uiteindelijk een operatie hiervoor. In Nederland komt dat jaarlijks neer op ongeveer 13.000 operaties, hetgeen zo’n 75 miljoen euro aan zorgkosten met zich meebrengt.
Patiënten met een baarmoederverzakking die worden behandeld met een simpele voor- of achterwandplastiek liggen postoperatief gemiddeld 1-2 nachten opgenomen. Het betreft veelal kwetsbare ouderen waarbij verschillende controles en handelingen (zoals het controleren van de vitale parameters, het verwijderen van de CAD en tampon en mictie controles) uitgevoerd worden alvorens zij met ontslag kunnen. Om dit allemaal op dezelfde dag als de operatie te doen is organisatorisch uitdagend, met name wanneer de operaties niet in de ochtend worden gepland. Hierdoor vindt ontslag vrijwel altijd een dag later plaats.
Daarnaast heeft het frequent de voorkeur van kwetsbare oudere patiënten om (relatief gezien) iets langer in het ziekenhuis te verblijven. Voor deze populatie is het uitdagender om zelf de benodigde sociale ondersteuning voor de thuissituatie te organiseren en ze voelen zich kwetsbaar, waardoor ze het soms comfortabeler en veiliger vinden in een ziekenhuisomgeving kort na een dergelijke operatie.
Met enerzijds het toepassen van een juiste verwachtingsmanagement en anderzijds het efficiënter organiseren van de perioperatieve zorg, kunnen meer patiënten dezelfde dag nog met ontslag naar huis.
Tijdens de poliklinische afspraak van de patiënt wordt in het gesprek over de opname en de operatie nadrukkelijk aangegeven dat het in principe een dagbehandeling betreft. Met de patiënt wordt de conditie en de thuissituatie besproken, om adviezen te geven over het organiseren van de nodige ondersteuning vanuit het eigen sociale netwerk na het ontslag. Tevens kan er een inschatting gemaakt worden of er geanticipeerd moet worden op het inzetten van thuiszorg.
De operatie wordt in de ochtend als een van de eerste op het OK programma gepland. Postoperatief worden de controles en handelingen op geprotocolleerde momenten uitgevoerd, waarmee de patiënt in principe ontslag-klaar is aan het eind van de dag.
Binnen Adrz betreft deze groep ongeveer 150 patiënten per jaar. Daarmee zou met een succesvolle implementatie van het initiatief ongeveer 150 opnamedagen bespaard kunnen worden.