Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Rivas
Rivas staat voor mensgerichte zorg. Zorg zoals je voor je ouders, partner of kinderen en voor jezelf wil. Anders dan organisaties die één soort zorg leveren, is Rivas een ketenorganisatie die veel verschillende soorten zorg levert; ziekenhuiszorg, revalidatiezorg, ouderenzorg, wijkverpleging en paramedische zorg (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek). Daardoor is de zorg goed op elkaar afgestemd met aandacht voor medewerkers en de informele zorgverleners. Hoe pakt Rivas dat aan?
Informele zorg
Rivas kijkt wat bijdraagt aan de kwaliteit van het leven van een cliënt. Naast de medische zorg die een cliënt nodig heeft. Daarbij maakt Rivas steeds meer gebruik van de hulp van mantelzorgers in het ziekenhuis, het verpleeghuis en de wijkverpleging. De focus verschuift naar de cliënt en zijn familie, vrienden of andere naasten. Zij werken samen als één team en bekijken hoe zorg- en welzijnstaken het beste kunnen worden verdeeld. Deze samenwerking rond Informele Zorg is belangrijk voor het geluk en de gezondheid van de cliënt. Langer thuis is daarbij het uitgangspunt. Dit zie je in onze ambitie voor 2030 terug in drie speerpunten: Zorg Dichtbij, Zorgcoördinatie en Duurzame zorg. Meer hierover staat in het Rivas Visiedocument
Zinnige zorg
Rivas is samen met ziekenhuis Bernhoven koploper in Nederland in ‘zinnige zorg’. Daar staat de kwaliteit van leven van de cliënt voorop, in plaats van het benutten van de maximale technische mogelijkheden. Rivas heeft binnen het programma ‘Kwaliteit als medicijn’, in nauwe samenwerking met bijvoorbeeld de huisartsen veel initiatieven geïmplementeerd die hebben geleid tot aantoonbare lagere zorgkosten. Lees meer over hun onderzoek “Op weg naar hoge kwaliteit en lage kosten in de medisch specialistische zorg”
Zorgcentrale Gorinchem
Je wilt als inwoner het liefst één punt hebben waar je met je vraag terecht kunt: of dat nou de huisarts, de fysiotherapeut of ziekenhuiszorg is. Het coördinatiepunt brengt de zorgvraag op zo’n manier in kaart dat een inwoner meteen op de juiste plek terecht komt. Daarmee laat Rivas zien dat ze goed inzicht hebben in wat de bewoners in de regio nodig hebben aan zorg. Dit doen ze samen met de regiopartners, waaronder de VVT, GGZ en huisartsenzorg.
Als je de coördinatie van de zorgvraag op die manier organiseert, gaan de kosten per patiënt over de hele zorgketen omlaag. Als individuele zorgpartij is dit niet altijd makkelijk aan te tonen. Rivas kan binnen de keten kosten en baten vergelijken. Het blijkt dat de zorgcentrale tot betere doorstroom leidt en dat de kosten in de keten dalen omdat patiënten meteen op de juiste plek geholpen worden.
Op deze manier levert Rivas een bijdrage aan de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Door meer te sturen op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners, aandacht voor preventie, regionale coördinatie & samenwerking, domeinoverstijgende zorg en digitalisering.