Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Bernhoven
Bernhoven ontwikkelde een innovatief verpleegmodel om het werk voor verpleegkundigen aantrekkelijker en uitdagender te maken. Sinds de invoering van dit model zijn verpleegkundigen veel meer dan voorheen gaan samenwerken en elkaar gaan coachen. De communicatielijnen zijn korter geworden en hulp wordt sneller geboden en patiënten voelen zich beter gehoord. Verpleegkundigen ervaren minder werkdruk en meer werkplezier. Op deze manier draagt Bernhoven bij aan oplossingen voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt en voor een nieuwe invulling van leiderschap bij verpleegkundigen.
Wat houdt het Bernhoven verpleegmodel in
Naast de functie van verpleegkundige is de functie van regieverpleegkundige ontwikkeld, mede op basis van functiedifferentiatie, in combinatie met een andere inrichting van de werkprocessen. Door samen de verantwoordelijkheid te dragen voor een groep patiënten, wordt kennis van klinisch redeneren en Evidence Based Practice voor alle patiënten ingezet.
In een notendop ziet het nieuwe verpleegmodel er zo uit:
+ In een dagdienst worden er per afdeling meerdere teams van verpleegkundigen gevormd. Elk team is gezamenlijk verantwoordelijk voor een aantal patiënten, bijvoorbeeld 13.
+ Een team bestaat uit een regieverpleegkundige en een aantal verpleegkundigen. Daar kunnen een aantal studenten verpleegkunde aan toegevoegd worden.
+ De regieverpleegkundige heeft een andere rol dan de verpleegkundige. Zij voert de regie binnen haar ’team’ voor de groep patiënten en stemt af met collega-regieverpleegkundige(n) binnen de afdeling en afdelingsoverstijgend.
+ Binnen haar team heeft de regieverpleegkundige, naast de zorg voor eigen patiënten, een consultfunctie voor de verpleegkundigen en zij coacht hen in de uitvoering van de zorg op basis van klinisch redeneren en Evidence Based Practice. De regieverpleegkundige krijgt minder patiënten toegewezen om de consultfunctie uit te kunnen voeren.
+ Dagelijks bespreekt zij met haar collega’s de zorg voor toegewezen patiënten en neemt het initiatief in het opzetten van verbeteracties.
+ De regieverpleegkundige is geen leidinggevende. Ze maakt deel uit van het team. De teammanager blijft leidinggevende van de teams.
Door deze functiedifferentiatie en de inzet van ieders persoonlijke kwaliteiten krijgt de kwaliteit van zorg een impuls. De communicatielijnen zijn korter geworden. Een verpleegkundige weet nu dat ze altijd bij de regieverpleegkundige terecht kan als eerste aanspreekpunt. Verpleegkundigen zijn veel beter klinisch gaan redeneren en brengen verbeterpunten in op basis van de vragen die er rijzen. Patiënten voelen zich beter gehoord – het aantal klachten is sinds het invoeren van het verpleegmodel dan ook fors afgenomen.
De functie van wetenschappelijk verpleegkundigen
Om de ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep en het Evidence Based Practice werken te blijven stimuleren en ondersteunen is de functie van wetenschappelijk verpleegkundige ontwikkeld. De wetenschappelijk verpleegkundigen hebben een universitaire masteropleiding gevolgd, bijvoorbeeld Verplegingswetenschappen of Evidence Based Practice. Ze werken 50% als regieverpleegkundige en 50% als onderzoeker. De onderzoeksvragen komen uit de directe praktijk van de afdeling(en) of zijn gelieerd aan het jaarplan van de afdeling en/of het zorgmodel. Vanaf september 2023 wordt de functie binnen het zorgmodel Acute Zorg door 2 à 3 personen ingevuld. Streven is dat aantal komende jaren tot 4 à 5 uit te breiden.