Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Pantein
Pantein werkt intensief in regionale zorgnetwerken aan gezondheid, welzijn en preventie. Met succes: zo zijn er jaarlijks 11.o00 minder ziekenhuisopnamedagen.
Pantein werkt binnen het verband van Mooi Maasvallei aan het integraal zorgplan, door:
+ intensieve netwerksamenwerking
+ juiste zorg op de juiste plek
+ met welzijn en preventie voorkomen dat er een zorgvraag ontstaat
Netwerksamenwerking om onnodige opname te voorkomen
Acute zorg begint bij mensen thuis. De kunst is de acute zorg zó te organiseren in een netwerk van zorgaanbieders dat je ziekenhuisopnames voorkomt. En als mensen echt acuut zorg nodig hebben, moeten ze op de goede plek komen. Als alle schakels in de keten van acute zorg soepel lopen, voorkom je opnamen op de SEH.
Regionaal coördinatiepunt voor triage
Wanneer huisartsen en wijkverpleegkundigen signaleren dat het thuis niet meer goed gaat of een probleem acuut kan worden, kunnen zij terecht bij het zorgcoördinatiepunt ofwel transferbureau voor triage. De triagist, een gespecialiseerde verpleegkundige, beslist wie er aan zet is. Zo wordt de regionale capaciteit optimaal gebruikt; het neemt de huisartsen enorm veel werk uit handen.
Herstelkliniek
De regionale partners weten precies wie de kwetsbare ouderen zijn, zo kunnen ze snel interveniëren wanneer het slechter met iemand gaat. Pantein heeft -naast een tijdelijk ELV bed- de Herstelkliniek. De behandeling is er gericht op het totaal van aandoeningen en niet één aandoening. Daarom is ook de specialist ouderengeneeskunde (SO) de coördinator van de behandeling en niet een geriater. De SO haalt de cardioloog erbij, de neuroloog of de klinisch geriater, de SO combineert de observaties van de specialisten en stelt het plan op, inclusief de manier waarop iemand weer beter functionerend naar huis terug kan, in nauw overleg met de wijkverpleging en de huisarts. De wijkverpleging haalt de patiënt op en neemt hem of haar weer mee naar huis. Er is dus altijd een warme overdracht.
Opname in ziekenhuis
En als een oudere wordt opgenomen in het ziekenhuis, maakt de wijkverpleging al een plan. Daardoor heeft het Maasziekenhuis nauwelijks meer ‘verkeerde bedden’ in het ziekenhuis. Bovendien zijn er 30 procent minder onverwacht lange opnames en 21 procent minder heropnames in het ziekenhuis ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Al met al leidt het tot jaarlijks 11.100 minder ziekenhuisopnamedagen. In het ziekenhuis is er zo plek voor mensen met een medisch curatieve aandoening.
Netwerksamenwerking voor preventie en welzijn
Regio Mooi Maasvallei werkt met zestig huisartsen, het ziekenhuis, welzijn, de wijkverpleging, ouderenzorg, ggz, gemeenten, scholen en werkgevers intensief aan een integrale werkwijze rond gezondheid. Gedurende de hele levensloop van geboorte tot overlijden ligt de focus op het voorkomen van een zorgvraag en het bevorderen van vitaliteit. Alle basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 leren over groente en de bereiding ervan. Werkgevers werken gezamenlijk aan een vitaliteitsprogramma voor hun werknemers, scholen doen dit met een bewegingsprogramma.
Informele zorg
Alle deelnemers in het netwerk buigen zorgvragen om naar welzijn. Zij zetten sterk in op zelfredzaamheid en informele zorg en verplaatsen ondersteuning naar de thuissituatie. Hiervoor heeft de regio ‘Voorzorgcirkels’ in het leven geroepen: appgroepen met inwoners die kwetsbare medeburgers een handje kunnen helpen. Doordat inwoners naar elkaar omkijken, scheelt het de huisarts veel vragen.
Door deze verbinding tussen formele en informele zorg, de focus op gezondheid en welzijn en de innovatieve domein overstijgende werkwijzen bieden de partners binnen Mooi Maasvallei hun inwoners passende zorg, waarbij de patiënt en de naasten worden gezien, gehoord en betrokken.
Verder lezen?
7 Ingrediënten voor samenwerken in de regio. Netwerkzorg in de regio Mooi Maasvallei
Artikel in Zorgvisie: ‘Ik wacht niet op financiële prikkels’