Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Rode Kruis Ziekenhuis
Rode Kruis Ziekenhuis werkt aan radicale vernieuwing van de zorg in regio IJmond, samen met de regiopartners. Dit doet Rode Kruis Ziekenhuis op unieke wijze: 1) rond de acute zorg en 2) op het gebied van telecoaching om het zelfmanagement bij inwoners te vergroten.
Spoedeisende Medische Dienst (SEMD)
Op het nieuw te bouwen spoedplein in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk (oplevering augustus 2024) gaan zes partijen vanuit één nieuwe organisatie acute basiszorg leveren in de vorm van een Spoedeisende Medische Dienst. In de SEMD nemen het ziekenhuis (SEH), HAP, GGZ, VVT, ambulancedienst en huisartsen samen deel. Het plan is als een van de eerste IZA-transformatieplannen van Nederland goedgekeurd.
Gezamenlijk hebben de betrokken partijen (het Rode Kruis Ziekenhuis, de huisartsenpost, Parnassia Groep, ViVa! Zorggroep, de ambulancedienst en de huisartsen in regio Midden-Kennemerland) het afgelopen jaar intensief samengewerkt aan het transformatieplan voor de SEMD. Uniek is hierbij dat triage-, behandel- en verwijsfuncties van aanbieders vanuit vijf verschillende acute zorgdomeinen zoveel als mogelijk onder één nieuwe gezamenlijke entiteit gaan vallen. Partijen hebben het doel om lichte behandelingen (tot 23%) over te hevelen van de tweedelijns SEH naar de gezamenlijke eerstelijns SEMD en gezamenlijk personeel in de ANW veel slimmer in te zetten door taakverruiming, taakroulatie en taakverrijking. Alle aangesloten aanbieders hebben daarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de instroom te coördineren en de door- en uitstroom te optimaliseren.
Dit leidt tot één poort met passende acute basiszorg, die begrijpelijk is voor de patiënt en goed vindbaar. Samenwerken tussen de partijen is de norm en iedereen in de keten is herkenbaar en aanspreekbaar.
Lees meer over de Spoedeisende Medische Dienst
Digitaal Gezondheidscentrum (DGC)
Rode Kruis Ziekenhuis, ViVa! Zorggroep, Huisartsen Zuid- en Midden-Kennemerland, Heliomare en het sociaal domein hebben de handen ineen geslagen voor het implementeren van een Digitaal Gezondheidscentrum in de regio IJmond.
In het DGC begeleiden verpleegkundig telecoaches mensen met één of meer chronische ziekte(n) op afstand. Het is een samenwerking tussen patiënt, verpleegkundig telecoach, software en regionale zorg- en welzijnsprofessionals. Binnen deze samenwerking werkt de patiënt aan het ontwikkelen van vaardigheden, vertrouwen en gedrag om grip te krijgen op het leven met één of meer chronische aandoeningen. Ofwel: het optimaliseren van zelfmanagement.
Positieve Gezondheid als uitgangspunt
De verpleegkundig telecoaches begeleiden mensen in het omgaan met alle aspecten van het leven met zijn/haar chronische aandoening(en). Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is hierbij uitgangspunt. Het gaat dan om diverse domeinen, op zowel lichamelijk, sociaal-emotioneel als mentaal gebied (360-graden visie). Telecoaching (pro-actief) gaat daarmee veel verder dan telemonitoring (passief), waar op veel plaatsen in het land al vorm aan wordt gegeven.
De volgende drie kernactiviteiten dragen bij aan telecoaching, het optimaliseren van zelfmanagement van de patiënt:
- Thuismonitoring: het controleren van de gezondheid. Door het meten van vitale waarden via vragenlijsten of apparatuur.
- Ziektemanagement: hulp bij het stabiliseren van de status van ziekte. Door het vergroten van inzicht in zelfzorg, ziekte-inzicht en zelfvertrouwen met educatiemodules en vraagbaak.
- Preventie: het voorkomen van verslechtering van ziekte en/of voorkomen van een andere chronische ziekte door het werken aan gezondheidsdoelen op basis van Positieve Gezondheid.
Zo garandeert Rode Kruis Ziekenhuis samen met de regionale partners de toegankelijkheid en goede kwaliteit van zorg in de regio IJmond.
Lees meer over het Digitaal Gezondheidscentrum