Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Ziekenhuis Nij Smellinghe
Ziekenhuis Nij Smellinghe loopt in Nederland voorop in goede zorg rondom de operatie. Zo zijn ze voorloper in prehabilitatie. Fysiek en mentaal fitter een operatie in geeft grote kans op een voorspoedig herstel en verkleint de kans op complicaties tot wel 50%, zo blijkt uit onderzoek. Alvast aandacht besteden aan je herstel terwijl je nog geopereerd moet worden, is daarom zeker nuttig.
Samenwerken met de patiënt
Naast goede zorg voor de operatie, heeft Nij Smellinghe ook veel aandacht voor goede zorg rondom de operatie (perioperatieve gezondheid en zorg). Deze zorg begint op het moment dat patiënten samen met de arts beslissen om een operatie te krijgen en stopt pas wanneer de patiënt dátgene doet wat hij belangrijk vindt. Dit gebeurt met een plan op maat, dat past bij de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de patiënt. Dit doen ze met een speciaal team dat samen met patiënten werkt aan de mentale en fysieke fitheid rondom de ingreep. Nij Smellinghe heeft veel kennis en ervaring op het gebied van perioperatieve gezondheid en zorg. Prehabilitatie is hier een onderdeel van.
Van knieprothese naar werk
Nij Smellinghe doet momenteel wetenschappelijk onderzoek naar het zorgpad BAAS (‘back at work after surgery’), ook wel van ‘knieprothese naar werk’ genoemd. Het doel is om het arbeidsintegratieproces te versnellen en te verbeteren bij werkenden die een kunstknie hebben gekregen.
Op dit moment is helaas 30% van de mensen na één jaar na de operatie namelijk nog niet volledig aan het werk. Om dit te bevorderen, is in Nij Smellinghe – samen met Amsterdam UMC, UMC Groningen, Maastricht UMC en verzekeraar ASR – het zorgpad BAAS ontwikkeld om deze werkenden beter te begeleiden. Vanuit Nij Smellinghe is Daniël Strijbos (fysiotherapeut en onderzoeker) nauw betrokken.
Daniël Strijbos: “Voor mensen met knieartrose en een baan, is het hervatten van werk een belangrijk doel na hun knieprotheseoperatie. Helaas gaat dit vaak niet goed. Binnen de “normale zorg” merken we dat er weinig samenwerking is tussen de professionals binnen de arbeidsgezondheidszorg, zoals de bedrijfsarts en de curatieve gezondheidszorg, zoals de fysiotherapeut. Binnen ons zorgpad bereiden we een patiënt optimaal voor op de operatie (prehabilitatie) door activiteiten die nodig zijn om weer aan het werk gaan als centraal doel te stellen. Daarnaast zorgen we met behulp van digitale overleggen dat de medische en arbeidsgezondheidszorg intensiever samenwerken om dit doel te behalen.
Een mooi voorbeeld: Tjibbe Meester moet als magazijnmedewerker veel lopen. Hij kreeg last van knieartrose. Zes weken na de operatie was hij weer aan het werk. “Ik heb van tevoren oefeningen doorgenomen met de fysiotherapeut en thuis geoefend en dat ging hartstikke goed. Ook daarna werd ik goed begeleid welke oefeningen ik zelf kon doen om zo snel en zo goed mogelijk weer aan het werk te gaan.” Na in totaal 11 weken was Tjibbe weer volledig aan het werk, terwijl daar zonder de begeleidende zorg gemiddeld 25 weken voor staat. “Ik loop weer als een haas.”
Werken aan mentale en fysieke fitheid
Fysiotherapeut Daniël werkt met een toegewijd team van verschillende specialismen samen met de patiënten aan de mentale en fysieke fitheid voor, tijdens en na de opname. Daniël: “Ons voornaamste doel is dat patiënten hun activiteiten weer kunnen oppakken, waardoor ze weer mee kunnen doen in de maatschappij. Aandacht voor werk en gezond bewegen is hierbij cruciaal.”
Nij Smellinghe brengt ervaringen, behoeftes en wensen van de patiënt, de cultuur binnen het ziekenhuis en de beschikbare wetenschappelijke kennis samen. Zo brengen ze zorgvernieuwing direct in de praktijk Prehabilitatie is hier een goed voorbeeld van.
Om slim en van elkaar te leren trekken de 28 SAZ ziekenhuizen rond prehabilitatie enthousiast met elkaar op in het SAZ leernetwerk, samen met Geert van der Sluis, bijzonder lector ‘Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames’ aan de Hanzehogeschool Groningen. Zo willen we naast prehabilitatie ook verder onderzoeken hoe we de zorg rondom de operatie nog verder kunnen verbeteren. De SAZ ziekenhuizen inspireren elkaar en nemen bewezen resultaten en goede voorbeelden van elkaar over. Altijd passend bij de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de patiënt.