Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Zaans Medisch Centrum
Zaans Medisch Centrum biedt transgenderzorg op maat, in een multidisciplinaire samenwerking, samen met het Amsterdam UMC, waar de patiënt een actieve eigen rol heeft in het behandeltraject waarin ook de naasten betrokken worden. Sinds 2021 biedt het Zaans Medisch Centrum transgenderzorg voor jongeren en sinds 2022 voor volwassenen.
De transgenderzorg van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) is een goed voorbeeld van netwerkgeneeskunde en regionale netwerkvorming.
Ook is het een voorbeeld van ‘grensverleggende’ zorg aangezien het zorgpad net als het team echt multidisciplinair is: kindergeneeskunde, interne geneeskunde, psychologie, psychiatrie, maatschappelijk werk en verpleegkundig specialisten. Er wordt veel digitaal gewerkt. Interessant is dat het ZMC nu wel echt een unieke koppositie heeft als enige niet-academisch ziekenhuis dat deze zorg op deze integrale en geformaliseerde wijze levert aan kinderen, adolescenten en volwassenen.
Zorg op maat
Het Zaans Medisch Centrum draagt bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. In de zorg die het Zaans Medisch Centrum biedt is er veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Dit helpt patiënten om zichzelf te kunnen zijn. Gender gaat om een fundamenteel aspect van het leven van mensen. Het Zaans Medisch Centrum helpt mensen te kunnen worden wie ze zijn. Ieder mens wil immers gezien, gehoord en erkend worden.
Samenwerking met academisch centrum
Het werkt hierin intensief samen met het Amsterdam UMC dat al 50 jaar ervaring heeft met transgenderzorg. De transgenderzorg die het Zaans Medisch Centrum biedt is geënt op de internationale kwaliteitstandaarden die Amsterdam UMC ook stelt. Deze organisatie van transgenderzorg draagt bij uitstek bij aan de juiste zorg op de juiste plek: de zorg verschuift van de derde naar tweede lijn.
Multidisciplinair
Het Zaans Medisch Centrum biedt continuïteit in de zorg om versplintering te voorkomen. Voor patiënten is het belangrijk om de zorg -zoveel als mogelijk- onder een dak te krijgen. Daarom werken verschillende afdelingen samen. Er is veel overleg en afstemming tussen de afdelingen Kindergeneeskunde, Medische Psychologie / Psychiatrie, Interne geneeskunde (Endocrinologie) en Gynaecologie.
De afdeling Medische Psychologie/Psychiatrie van het Zaans Medisch Centrum biedt groepsbehandelingen waarin ze gespecialiseerd zijn. Juist voor transgenderpersonen zijn die heel geschikt, omdat contact met lotgenoten zo belangrijk is. Ze vinden herkenning en erkenning bij elkaar. Begeleiding van psychologen en ervaringsdeskundigen maken hier onderdeel van uit. Die combinatie sluit goed aan bij de patiënten.
Patiënt onderdeel van behandelteam
Voor het Zaans Medisch Centrum is participatie van patiënten heel belangrijk. Ook de patiënt zit aan tafel wanneer alle behandelaren beslissingen maken bij een multidisciplinair overleg. Er wordt niet over de patiënt gepraat, de patiënt participeert volledig in het gesprek.
Terugbrengen wachtlijsten
De vraag naar transgenderzorg neemt toe. De wachtlijsten voor deze zorg zijn onacceptabel lang geworden, vaak wel drie tot vier jaar. Doordat jongeren die in de puberteit raken lang moeten wachten op zorg ontwikkelt hun lichaam zich in een richting die niet bij hen past. Door de samenwerking met het Amsterdam UMC is er nu een derde plek in Nederland waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor behandeling.
Lees verder
Transgenderzorg ZAANS MEDISCH CENTRUM- Zaans Medisch Centrum