Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Tjongerschans
Ziekenhuis Tjongerschans werkt in een hecht regioverband volgens de principes van datagedreven en populatiegerichte zorg. Data over de huidige en toekomstige inwoners in de regio en de bijbehorende zorgvragen helpen ons om de ontwikkelingen in de regio te duiden. Dat geeft richting aan de gemeenschappelijke huidige oriëntatie (waar staan we nu?) en de stip op de horizon (waar willen we naartoe?).
Op basis van de data, de populatiegerichte aanpak en de gesprekken over de (toekomstige) visie op zorg in de regio bepalen we gezamenlijk focus. Immers, gezamenlijk kom je verder én zonder focus geen impact.
Focus op de regio
Bij Tjongerschans staat de gemeenschap van Heerenveen en omliggende gebieden centraal. Voor de inwoners willen we de toegankelijkheid, kwaliteit en beschikbaarheid van het aanbod aan zorg en ondersteuning borgen. Het gedachtegoed van positieve gezondheid staat hierbij in de gehele keten centraal. Dit betekent dat de behoeften van de inwoners mede de koers bepalen.
Data als sturende kracht
Een van de pijlers van het model is het gebruik van data. Data-analyse biedt inzicht in de specifieke behoeften van de bevolking en legt verbanden tussen voorkeuren, levensstijlen en zorggebruik. Dit inzicht vormt de basis voor doelgerichte interventies en verbeteringen, zowel op het gebied van kwaliteit als kostenbeheersing.
Populatiegerichte Aanpak
Het proces begint met het identificeren van ‘brandhaarden’ (GIANTS) aan de hand van data: welke groepen hebben grote en specifieke zorgbehoeften? Vervolgens wordt een risicostratificatie toegepast op basis van een laag, middel, of hoog risico.
Tjongerschans gebruikt in de regio het concept van ‘GIANTS’ als uitgangspunt om lopende projecten en interventies te verbinden. Dit omvat een duidelijke governance-structuur, samenwerkingsprincipes en gedeelde formats voor projectplannen, rapportages, begrotingen en maatschappelijke businesscases.
De vastgestelde GIANTS
Aan de hand van de vele lopende projecten in de regio, worden data en segmentatie gebruikt om te bepalen op welke GIANTS de focus moet liggen. De geïdentificeerde GIANTS zijn:
- kwetsbare ouderen (inclusief dementie)
- hart- en vaatziekten
- diabetes
- COPD
- geestelijke gezondheidszorg (inclusief depressie)
Vervolgens is de gezondheidsroute ‘chroniciteit’ ontwikkeld. Hoe kunnen we in ons samenwerkende regionale netwerk van sociaal domein tot en met langdurige intensieve zorg de groei van inwoners met chronische klachten/ziekten te remmen? De regionale partners onderzoeken:
- Hoe ziet de route van een inwoner eruit van leefstijl tot en met (langdurige) opname met specialistische en/of intensieve zorg?
- Welke afzonderlijke projecten lopen er al?
- Hoe kunnen we de projecten aan elkaar verbinden zodat ze elkaar versterken?
- Welke initiatieven missen we nog in de route en moeten we opstarten?
Samenwerking in de praktijk
In de praktijk vertaalt dit zich naar gezamenlijke wijkaanpakken. Het doel is om onnodig ziekenhuis- en huisartsbezoeken te verminderen en integrale zorg dichtbij de inwoner te brengen. Positieve gezondheid is een kernbegrip. Actieve betrokkenheid van inwoners, samen beslissen en proactieve zorgplanning komen in de projecten terug.
- In de gezonde wijkaanpak wordt samen met inwoners gekeken naar de behoefte en kansen om gezondheid te stimuleren.
- Samen met de huisarts wordt gekeken naar effectieve leefstijladvisering om chronische klachten te voorkomen.
- Vanuit het sociaal domein en welzijn biedt Welzijn op Recept ondersteuning en leefstijlinterventies voor verwijzers en inwoners. Dit voorkomt onnodig (herhaal)bezoek aan de huisartsenpraktijk.
- Medisch specialisten en wijkzorg bieden integrale (1,5 lijns)zorg dichtbij de inwoner om onnodig ziekenhuisbezoek, acute opnames en daarbij behorende kosten te voorkomen.
- De 1e lijn raadpleegt de medisch specialisten via meedenk en –kijk consulten.
- In de subacute zorgstraat wordt een risicovolle patiënt in beeld gebracht, samen met het ambulant team ouderenzorg en waar nodig met een (vroeg)tijdig multidisciplinair team. Op die manier kan de zorg in de thuissituatie tijdig worden geboden. Dit kan acute opname in het ziekenhuis of VVT voorkomen.
Governance en Samenwerking
Deze aanpak is verankerd in een solide governance-structuur. Het delen van data, kennis en informatie tussen en over de projecten versterkt deze regionale aanpak.