Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Antonius
Antonius doet er alles aan om zorg thuis te bieden. De menselijk maat is daarbij leidend. De medewerkers van Antonius kennen de inwoners, patiënten, hun leefomgeving en de maatschappelijke context. De volgende innovaties spreken voor zich.
1. Oncologiemedicatie met Toediening Thuis
Patiënten krijgen hun zorg steeds vaker in hun eigen huis. Dit geldt ook voor patiënten die kanker hebben. De thuistoediening ervaren zij zonder uitzondering als prettig en persoonlijk. Ze hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis en krijgen thuis een-op-een kwalitatieve zorg en aandacht van de oncologieverpleegkundige. Toediening Thuis past daarmee precies binnen de visie van Antonius: in het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan.
De zorg via Toediening Thuis is net zo veilig als in het ziekenhuis. Het grootste voordeel voor patiënten is dat ze zich thuis veel minder patiënt voelen. De ziekenhuisomgeving kan stress geven en vermoeiend zijn. Zeker als je in een nabehandelingsfase zit en je je leven weer een beetje op de rit hebt, kan het heel belastend zijn om voor een toediening van een paar minuten alsnog naar het ziekenhuis te moeten komen. Thuistoediening is dan veel prettiger. De ontspannen omgeving draagt bovendien mede bij aan een beter herstel.
2. Langer thuis wonen dankzij de medicijndispenser van de thuiszorg
Kwetsbare ouderen kunnen langer thuis blijven wonen dankzij de thuiszorg van Antonius en dankzij hulpmiddelen die de thuiszorg inzet, zoals de medicijndispenser. Het apparaat herinnert mensen eraan om op specifieke tijdstippen hun medicatie in te nemen. Op het moment dat je je medicijnen moet innemen, geeft het apparaat een geluidssignaal en gaat er een lampje knipperen. Zodra er op de lichtgevende knop wordt gedrukt, rolt het voorgevulde zakje medicijnen uit de dispenser. Het apparaat registreert of de medicatie (tijdig) uit het apparaat is genomen. Is dat niet het geval, dan neemt de leverancier contact op met de cliënt. Als de cliënt telefonisch niet bereikbaar is, wordt de mantelzorger of de thuiszorg op de hoogte gebracht.
Met dit innovatieve hulpmiddel blijven cliënten langer zelfstandig. De thuiszorg kan zo ook in de gaten houden of de medicatie daadwerkelijk wordt ingenomen.
3. Voor Parkinsonpatiënten: zorg thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet
Het aantal cliënten met Parkinson neemt toe. Daarmee nam ook de werkdruk toe, met onvoldoende personeel. Tegelijkertijd is het voor mensen met de ziekte van Parkinson belangrijk om één aanspreekpunt te hebben. De professionals van het ziekenhuis en de professionals in de wijk werken nu met een integraal Parkinson team, waarbij de neuroloog, de Parkinson polikliniek van het ziekenhuis, de wijkverpleging, de huisarts en fysiotherapeut nauw samenwerken.
Het integrale team zorgt ervoor dat de zorg thuis en zorg in het ziekenhuis vloeiend in elkaar overlopen. Cliënten met Parkinson bouwen een band op met de wijkverpleegkundige en tegelijk blijven medewerkers van het ziekenhuis op de achtergrond meedenken. Hierdoor voelen cliënten vertrouwen.
4. Voor patiënten met ontstekingen: antibiotica thuis
Patiënten die in het ziekenhuis liggen, kampen soms met hardnekkige ontstekingen. Om zo’n bacterie goed te bestrijden, is vaak een gerichte en langdurige antibioticumkuur via een infuus nodig. In veel gevallen kan zo’n kuur prima bij de patiënt thuis worden toegediend.
De thuisbehandeling wordt uitgevoerd door verpleegkundigen van het Team Thuiszorgtechnologie, een specialistisch team binnen de thuiszorg tak van Antonius. Een casemanager coördineert het gehele zorgpad en is de spil van een multidisciplinair team. Elke nieuwe aanvraag wordt besproken in een team van zorgbemiddeling, Team Thuiszorgtechnologie, apothekers, de hoofdbehandelaar en de casemanager.
Patiënten hebben thuis meer comfort en bewegingsvrijheid dan in het ziekenhuis. Ze hebben thuis vaak meer rust en dat komt het herstel ten goede. En het bespaart hen reistijd en kosten.
5. Voor diabetespatiënten wondzorgteam aan huis
Diabetes kan leiden tot slechte doorbloeding waardoor wondjes ontstaan. Om te voorkomen dat patiënten met diabetes voor controle en behandeling naar het ziekenhuis moeten, is een speciaal wondzorgteam opgericht. De vijf wondverpleegkundigen bezoeken hun cliënten thuis, beoordelen en reinigen wonden en vragen zo nodig advies aan deskundigen uit het ziekenhuis. Denk aan wondconsulenten, dermatologen, vaatchirurgen en de gipsverbandmeester. De wondprofessionals hebben een kort lijntje met huisartsen.
Het thuiszorgteam heeft een belangrijk rol: zij komen dagelijks bij cliënten thuis. Als de gezondheid verslechtert, ondernemen ze onmiddellijk actie. Ze kunnen onmiddellijk advies inwinnen bij het wondteam of de wondconsulent van het ziekenhuis.
Deze innovatie samenwerkingen laten zien hoe Antonius zorg biedt die met patiënten en hun naasten meebeweegt: thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet.