Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Anna Ziekenhuis
Anna Ziekenhuis richt zich op het bieden van hoogwaardige zorg aan kwetsbare ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving. Anna Zorggroep doet dit samen met 30 regionale organisaties binnen het netwerkprogramma Precies! Een prachtig staaltje van regionale bestuurlijke en operationele verbondenheid.
Loketten
Vragen over langer thuis blijven wonen hangen altijd samen met zorg. Wonen, welzijn en zorg kun je niet los van elkaar zien. Daarom heeft Anna Zorggroep samen met netwerkpartners Loketten ingericht. Deze worden bemenst door zorgconsulenten die het regionale netwerk goed kennen. Zij pakken de vragen van inwoners meteen op. Dus als iemand een vraag heeft voor de woningbouwvereniging, of over thuiszorg, dan zorgen de zorgconsulenten van een loket dat die vragen concreet worden beantwoord.
Volledig Pakket Thuis
Volledig Pakket Thuis is een innovatieve aanpak binnen de Anna Zorggroep. Het richt zich op kwetsbare ouderen die nog niet in verpleeghuizen zijn opgenomen maar wel zorg nodig hebben. Deze zorg wordt verleend in hun eigen vertrouwde omgeving, en gefinancierd vanuit de WLZ.
Anna Zorggroep heeft ‘Volledig Pakket Thuis’ ontwikkeld omdat de mogelijkheid om in een verpleeghuis te worden opgenomen afneemt, terwijl de vraag naar verpleeghuiszorg juist groeit. Als gevolg daarvan belanden ouderen pas in een latere fase van dementie of ander ziektebeeld in het verpleeghuis. ‘Volledig Pakket Thuis’ biedt een alternatief, waarbij ongeveer de helft van de ouderen met een verpleeghuisindicatie ervoor kiest om thuis te blijven, in lijn met hun persoonlijke voorkeur.
Opvallend in dit model is de nadruk op kwaliteit van leven. De zorg wordt voornamelijk geleverd door welzijnsmedewerkers. Zij hebben meer tijd om de specifieke behoeften van patiënten te begrijpen. Het uiteindelijke doel is om ouderen beter en tijdig te ondersteunen.
Om te bepalen welke ouderen zorg nodig hebben wordt gekeken welke inwoners al een indicatie hebben en op de wachtlijst staan voor opname in een verpleeghuis. Ze worden benaderd met de vraag of ze de verpleeghuiszorg thuis willen ontvangen. De zorg wordt waar mogelijk in de directe omgeving van de intramurale locaties te bieden, zodat de voorzieningen die daar beschikbaar zijn, kunnen worden benut. Als de cliënt nog enigszins mobiel is, kunnen ze zelfs deelnemen aan bepaalde activiteiten in het verpleeghuis.
‘Volledig Pakket Thuis’ is een veelbelovende verschuiving in de ouderenzorg. Het stelt ouderen in staat om langer in hun eigen huis te blijven wonen terwijl ze de benodigde zorg krijgen. Deze innovatie kan de kwaliteit van leven voor ouderen verbeteren en tegelijkertijd de druk op verpleeghuizen verminderen. De vroege identificatie van kwetsbare ouderen helpt bij het voorkomen van crisisgevallen die acute zorg nodig hebben. Hiermee wordt de druk op de acute zorg verminderd.
Spoedzorg
Anna ziekenhuis ontwikkelt een plan voor spoedzorg in samenwerking met andere partijen in ROAZ-verband en meer specifiek gericht op de situatie in Zuidoost Brabant. Anna richt zich vooral op het profiel dat het nu al heeft: een spoedplein voor lager complexe trauma zorg, spoedgeriatrie, intensieve samenwerking met huisartsenzorg. Voorbeelden hiervan zijn:
- Een ‘fast track’ voor sport- en beweegletsels. Hierbij kunnen patiënten met deze letsels aan het einde van de dag direct bij de orthopeed of chirurg terecht voor een snelle behandeling. Normaal gesproken zouden ze op de spoedeisende hulp lang moeten wachten, omdat andere spoedgevallen vaak acuter zijn.
- Slimme opvang van kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp. Anna Ziekenhuis wil voorkomen inwoners onnodig worden opgenomen in het ziekenhuis. Opname heeft immers een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven en de cognitieve gezondheid. Daarom wordt zorgvuldig beoordeeld of een opname wel echt nodig is en of er alternatieve oplossingen mogelijk zijn. Dit om opname van kwetsbare ouderen zoveel mogelijk te vermijden. Het welzijn van de patiënten staat centraal.
Verder lezen