Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
BovenIJ
BovenIJ werkt aan het verbeteren van de gezondheid en het verkleinen van de gezondheidsverschillen van bewoners van Amsterdam-Noord. Dit doen ze samen met acht zorg- en welzijnsorganisaties binnen Beter Samen in Noord, een programma van de Krijtmolenalliantie.
Integrale zorg en welzijn
De acht organisaties werken gezamenlijk aan het vormgeven van integrale zorg en welzijn, zodat de hulp- en zorgvragen van de cliënt écht centraal staan. Ze ontwikkelen programma’s op het gebied van integrale zorg en welzijn voor:
- ouderen met verhoogde kwetsbaarheid
- mensen met armoedeproblematiek
- mensen met problematiek op meerdere domeinen
Beter Samen in Noord streeft naar vernieuwingen in (de organisatie van) zorg en welzijn alsmede de financiering daarvan met als doel domeinoverstijgende afspraken. Baanbrekend, omdat organisatievormen, werkwijzen en de huidige versnipperde financieringsstructuur nu in de weg staan om de zorg rondom de burger / patiënt integraal te regelen.
Beter Samen in Noord en het IZA
Het IZA en het kader Passende Zorg gaan uit van focus op gedrag en gezondheid in plaats van op ziekte en zorg, specifieke aandacht voor mensen met gezondheidsachterstanden, inzetten van informele zorg voor formele zorg, samen beslissen en op het voorkomen van gezondheidsvragen door aandacht te hebben voor de invloed van andere levensterreinen op de ervaren gezondheid. Dit sluit naadloos aan op de gekozen aanpak van Beter Samen in Noord. Het programma Beter Samen in Noord werkt aan toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg en welzijn met een nadruk op het verminderen van gezondheidsverschillen.
Beter Samen in Noord vindt het belangrijk dat alle zorg- en welzijnsprofessionals op alle lagen van iedere organisatie, van uitvoering tot beleid, de principes van Beter Samen in Noord kennen en kunnen vertalen naar de leefwereld van de patiënten en burgers.
Grote gezondheidsverschillen in Amsterdam
Amsterdam kent grote verschillen in ervaren gezondheid. Het blijkt moeilijk te zijn om deze gezondheidsverschillen te verkleinen. In wijken waar inwoners veel zorgen hebben over wonen, inkomen of werk bestaat een hoger risico op een slechtere gezondheid. Beter Samen in Noord fungeert als “greenfield” onder de paraplu van het stedelijke programma Amsterdam Vitaal en Gezond.
Het streven is dat inwoners in Noord merken dat Beter Samen in Noord bijdraagt aan:
A. Een Kansrijke start in de eerste 1000 dagen, goed opgroeien en bestaanszekerheid;
B. Dat de schaarse zorg en welzijn wordt ingezet voor kwetsbare patiënten met de grootste impact;
C. De juiste zorg, welzijn en medewerker op de juiste plek.
Projecten binnen Beter Samen in Noord
Binnen de projecten wordt met een datagedreven aanpak en volgens het quintuple aim model gewerkt waarbij ingezet wordt op vernieuwing, verbinding en integratie van zorg en welzijn met als uitkomst:
- verbeteren van de kwaliteit van zorg
- tegen minder snel stijgende zorgkosten (vermindering of gelijkblijvend)
- met een zo hoog mogelijke patiënttevredenheid
- een zo hoog mogelijke medewerkerstevredenheid
- bevorderen van gezondheidsgelijkheid
Het BovenIJ is op dit moment direct betrokken bij de volgende lopende projecten:
- zorgpad CVA
- zorgpad heupfracturen
- beter zwanger in Noord
- kwetsbare ouderen op de SEH
Visie BovenIJ (en binnen Beter Samen in Noord)
Het BovenIJ blijft leren en verbeteren door anders te kijken, anders te denken én anders te dóen. Met een brede (maatschappelijke) bril door de ogen van de patiënt om zo samen te bepalen welke zorg of welzijn iemand nodig heeft. Het BovenIJ kijkt over de eigen belangen heen. In verbondenheid met elkaar dingen beter kunnen doen, geeft energie. En iets wat energie krijgt, groeit en wordt altijd beter. Voor onszelf, voor burgers, voor patiënten.