Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Bravis
Bravis doet er alles aan om inwoners waar mogelijk zorg thuis te bieden om ziekenhuisbezoek te voorkomen. Voor patiënten is het prettiger om in de eigen omgeving zorg te krijgen. Hiervoor is Bravis Beter Thuis: ziekenhuiszorg, maar dan thuis of zo dicht bij huis als mogelijk is. Denk aan bloedtransfusies en dialyses, maar ook monitoring en nacontroles kunnen bij patiënten thuis of bij een zorgpartner in de buurt. Op die manier houden patiënten regie over hun gezondheid. Hoe doet Bravis dit?
Thuismeten
Bravis biedt patiënten de mogelijkheid om hun gezondheidswaarden thuis te meten. De meetapparatuur staat bij patiënten thuis. De waarden geven zij met een app op hun telefoon of tablet door aan hun zorgverlener. De zorgverleners monitoren de metingen en de afwijkende waarden. Door het thuismeten wordt een verslechtering bij de patiënt eerder ontdekt en kan de de behandeling eerder bijgesteld worden. Patiënten hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis en zijn beter op de hoogte van hun eigen gezondheid.
Monitoringscentrum
De meetresultaten komen binnen bij het monitoringscentrum. Vier verpleegkundigen houden de meldingen in de gaten en ondernemen zo nodig actie. Zij bellen ook patiënten na die hun metingen niet hebben ingestuurd. Het monitoringscentrum ontlast de afdeling, levert tijdwinst op en bevordert continuïteit en veiligheid.
Medisch specialist kijkt mee met huisarts
Voor de patiënt is het belangrijk dat de communicatie tussen de huisarts en de medisch specialist goed verloopt. Daarom zijn de digitale meekijkconsulten ontwikkeld. Huisartsen kunnen via een beveiligde omgeving medisch advies vragen aan de specialisten. Patiënten worden hierdoor minder vaak doorverwezen naar het ziekenhuis. Bovendien gaat het digitaal meekijkconsult niet ten koste van het eigen risico van de patiënt.
Thuisbehandelingen
Chronisch zieke patiënten moeten vaak naar het ziekenhuis. Om ziekenhuiszorg voor hen minder belastend te maken kan Bravis in samenwerking met haar zorgpartners een aantal ziekenhuisbehandelingen bij de patiënt thuis doen. Denk aan antibiotica via een infuus of bloedtransfusie waarvoor een verpleegkundige van een specialistisch thuiszorgteam thuis komt. Chemotherapie en dialyse kunnen in een aantal gevallen thuis worden gegeven. De thuiszorg is hiervoor speciaal opgeleid. Ook fototherapie voor baby’s die na de geboorte geel zien wordt thuis aangeboden.
Bravispunt
Bravispunten zijn kleinschalige voorzieningen in de regio, waar inwoners terecht kunnen voor medisch specialistische zorg waarvoor niet alle hightech-apparatuur van het ziekenhuis nodig is. Een Bravispunt is meestal in de buurt van een huisartsenpraktijk. Er kan bloed worden geprikt en er worden medische onderzoeken of behandelingen gedaan. Er is ook de mogelijkheid van een spreekuur of consult door een medisch specialist.
Op deze manier biedt Bravis laagdrempelig toegang tot goede medisch-specialistische zorg. Samen met regionale partners biedt Bravis naadloze zorg waarbij patiënten geholpen worden zelf regie te nemen in ziekte en gezondheid. Chronische en laagcomplexe zorg die ook buiten de muren van het ziekenhuis gegeven kan worden, vinden thuis of in de eerste lijn plaats.
Bravis zorgt echt voor de Juiste Zorg op de Juiste Plaats.
Lees verder over Bravis Beter Thuis