Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Elkerliek Ziekenhuis
Elkerliek ziekenhuis werkt intensief samen in regionale netwerken. Dit kan Elkerliek alleen doordat zij de regionale context door en door kennen en zo weten wat de specifieke uitdagingen zijn. Hoe Elkerliek dit aanpakt blijkt uit de volgende vier regionale netwerksamenwerkingen:
1. Acute zorg voorkomen (samen met veel partners in de regio)
Ook in Helmond en de Peel staat de spoedz0rg door vergrijzing en personeelstekorten onder druk, net als in de rest van Nederland. Er moest iets gebeuren.
Bestuurders van de huisartsengroep, de GGD, de GGZ, het Elkerliek ziekenhuis en de verpleeg- en thuiszorgorganisaties Savant en de Zorgboog realiseerden zich dat het een gezamenlijk probleem van de hele zorgketen was. Zij ontwikkelden een nieuw model, met als kern: de schotten tussen de verschillende partijen moeten worden afgebroken en intensief samenwerken is de oplossing. Het model gaat uit van drie principes:
- het voorkomen van zorg
- het ombuigen van zorg
- de juiste zorg op de juiste plaats.
Drie bouwstenen ondersteunen het model:
- de Spoedlijn
- het Spoedplein (bij het Elkerliek ziekenhuis)
- Preventie (vooral bij kwetsbare ouderen)
De Spoedlijn buigt de minder urgente vragen om naar de reguliere zorg van de dagpraktijk of zet een verpleegkundige in van de thuiszorg, in plaats van de visite-arts. Eén gezamenlijke spoedbalie (het Spoedplein) leidt tot het ontschotten van de workflow. Een SEH-arts kijkt mee op de huisartsenpost, zodat minder patiënten hoeven worden doorgestuurd. Op deze manier kunnen de 250.000 inwoners van de regio Helmond/De Peel ook in de toekomst bij spoedgevallen blijven rekenen op goede zorg.
Belangrijk: zorgverzekeraar CZ kijkt mee, denkt mee en betaalt mee, omdat zij kansen zien in het nieuwe model.
Lees er hier meer over:
Voorkomen van spoedzorg
Artikel in DeEerstelijns
2. Integrale geboortezorg (samen met verloskundigen en kraamzorg)
Voor de beste geboortezorg werken alle dertien kernpartners in de regio Zuidoost-Brabant al sinds 2017 binnen JIJWIJ intensief samen: zes verloskundigenpraktijken, vijf kraamzorgbureaus, gynaecologen en het Elkerliek ziekenhuis. Zorgverzekeraars zijn blij; zij kunnen bij één partij geboortezorg inkopen.
Door de samenwerking met alle ketenpartners is er binnen JIJWIJ onderling veel afstemming, zijn de lijnen korter en is de communicatie beter. Elke zwangere vrouw krijgt bij het eerste contactmoment een eigen casemanager. Binnen een multidisciplinair overleg wordt vervolgens iedere zwangere besproken en krijgt een ‘zorgpad’ op maat.
Voor zwangeren is dit heel prettig. Vooral als zij niet meer onnodig naar het ziekenhuis moeten. Als zij ongerust zijn omdat ze weinig leven voelen in hun buik, moesten ze voorheen naar het ziekenhuis voor een CTG. Nu zijn verloskundigen geschoold én in het bezit van de noodzakelijke apparatuur om dat veel dichter bij huis te doen. De verloskundige deelt via een digitale verbinding twee keer per dag de gemeten gegevens met een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Bij twijfel tijdens het afnemen van de CTG kan de verloskundige vanuit de praktijk ook direct contact opnemen met het ziekenhuis. Van daaruit kan dan live worden meegekeken. Als het nodig blijkt kan de zwangere direct naar het ziekenhuis worden gestuurd.
Zwangere vrouwen vinden het fijn dat ze snel terecht kunnen bij hun eigen praktijk en dat ze niet meer naar het ziekenhuis hoeven. Verloskundigen in de eerste lijn zien de uitbreiding van hun werk als uitdagend en verdiepend.
Lees er meer over op: https://www.jijwij.nl/informatie-over-jijwij/
3. Leefstijl en preventie
In de regio Helmond en de Peel zijn er relatief veel rokers en veel mensen met overgewicht en met langdurige aandoeningen. Inmiddels weten we dat alleen preventieve maatregelen echt effect hebben en focus op gezondheid en gezond worden belangrijk is.
Elkerliek ziekenhuis pakt dit samen met regiopartners op verschillende manieren op.
- In het ziekenhuis wordt een leefstijlloket ingericht, samen met de GGD, welzijn en eerste lijn. Patiënten met een verhoogd risico kunnen hier terecht voor advies. Het loket helpt mensen bovenal om hun weg te vinden in een voor hen passend begeleidingsaanbod. Vaak zijn dit wijk-initiatieven met veel aandacht voor leefstijl, bewegen, wonen, wijkgerichte sociale steun. Doel is de patiënt of inwoner meer regie te laten nemen over de eigen ziekte en gezondheid. “Aanpassing van mijn leefstijl heeft mijn leven gered.”
- Al sinds 2019 krijgen darmkankerpatiënten in het Elkerliek ziekenhuis voor een ingreep eerst een programma van vier tot zes weken aangeboden waarin ze conditie- en krachttraining volgen, ze advies krijgen over gezonde voeding en mentale begeleiding. Dit helpt patiënten enorm bij sneller herstel na de operatie. En, heel belangrijk: er zijn minder complicaties en de complicaties zijn minder ernstig.
Lees er meer over op:
https://www.ed.nl/helmond/elkerliek-laat-darmkankerpatienten-sporten-dan-liggen-ze-korter-in-het-ziekenhuis~ab33fca0/
https://ruimteomtelevenhelmond.nl/nieuwseninspiratie/videos/2229501.aspx
4. 60% minder mensen met oogklachten naar het ziekenhuis
Door de vergrijzing komen oogklachten steeds vaker voor. Patiënten met minder complexe oogklachten gaan in de regio Helmond en de Peel niet meer naar het ziekenhuis, maar naar de optometrist. Huisartsen, oogartsen van het Elkerliek ziekenhuis en optometristen hebben hierover afspraken gemaakt met zorgverzekeraar CZ.
Een patiënt wordt bij verwijzing door de huisarts binnen vijf werkdagen gezien door de optometrist. Al deze patiënten worden binnen twee dagen digitaal beoordeeld door een oogarts in het ziekenhuis. De oogarts krijgt alle meetgegevens en foto’s van de optometrist doorgestuurd. Als het nodig blijkt dat een patiënt toch snel gezien wordt, kan er direct een afspraak gemaakt worden met de oogarts.
Resultaat: op deze manier hoeft zo’n zestig procent van de patiënten die de optometristen ziet niet meer naar het ziekenhuis. Prettig voor de patiënten en het scheelt hen betaling uit het eigen risico bij de zorgverzekering. Patiënten die wel complexe oogheelkundige zorg nodig hebben, kunnen zo eerder bij de oogarts in het ziekenhuis terecht.
Lees er meer over
• Nieuw zorgpad oogheelkunde
• https://www.ed.nl/helmond/last-van-prikkelende-ogen-dan-kun-je-voortaan-ook-naar-de-plaatselijke-opticien~a2c8b41d/