Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.

Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.

Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis
Werkt structureel samen in een regionaal organisatienetwerk aan innovatieve governance. Samen met partnerziekenhuizen neemt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis de verantwoordelijkheid voor het leveren van uitmuntende curatieve zorg aan de inwoners van de regio Rijnmond-Zuid.
De uitdaging
Om goede zorg beschikbaar en betaalbaar te houden voor patiënten, is samenwerking onontbeerlijk, zeker voor ziekenhuizen in ruraal gebied. Daarom heeft het ziekenhuis samenwerken tot een strategische keuze gemaakt. Het ziekenhuis kent een lange geschiedenis van samenwerken in de regionale driehoek met Spijkenisse Medisch Centrum en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Deze wordt de komende periode alleen nog maar versterkt en uitgebreid.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is sterk in algemene electieve en acute medisch-specialistische basiszorg, het Maasstad Ziekenhuis biedt topklinische zorg en Spijkenisse Medisch Centrum richt zich vooral op de electieve basiszorg en laagcomplexe spoedzorg. In de samenwerking legt elk ziekenhuis zich toe op zijn eigen sterktes, waardoor ze elkaar aanvullen en samen een zeer breed palet aan curatieve zorg bieden. De samenwerking brengt de ambitie “Zorg dichtbij als het kan, verder weg als het nodig is” in de praktijk.
De drie ziekenhuizen werken op gebied van digitalisering en het ontwikkelen van uniforme zorgpaden ook intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis. Hiermee wordt invulling gegeven aan het beter managen en optimaal gebruik maken van de beschikbare capaciteit in de regio en aantrekkelijk werkgeverschap.
Wat levert het op?
Voor de patiënt – kwalitatief uitstekende zorg dichtbij als het kan, verder weg als nodig is.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is sterk in algemene electieve en acute medisch-specialistische basiszorg. In de samenwerking met de partnerziekenhuizen betekent dat, dat patiënten als dat nodig is een deel van hun behandeling in een ander ziekenhuis krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij immunotherapie. Patiënten gaan voor de opstartfase naar het Maasstad Ziekenhuis en krijgen daarna de verdere behandeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Zo kunnen patiënten die een intensieve behandeling moeten ondergaan, dichterbij huis behandeld kunnen worden. Op gebied van long- en borstkankerzorg werken de vier ziekenhuizen samen om de kwaliteit van zorg aan patiënten met (een verdenking op) borstkanker of longkanker te verhogen door het samenvoegen, uitbreiden en verhogen van de beschikbare expertise. Het laboratorium van het ziekenhuis schafte recent samen met het Maasstad laboratorium apparatuur aan, waardoor patiënten eenvoudiger kunnen wisselen tussen de ziekenhuizen, zonder dat dit consequenties heeft voor de diagnostiek.
Allemaal voorbeelden van manieren waarop het bundelen van krachten de zorg verbetert en mensen en middelen efficiënt ingezet worden.
Voor de medewerkers – ontwikkeling, opleiding en makkelijk digitaal samenwerken
Voor de medewerkers biedt de samenwerking ook voordelen. Kennis wordt door intensieve samenwerking up-to-date gehouden. In het regionaal oncologisch netwerk bespreken de zorgverleners patiënten en komen zo tot gezamenlijke kwaliteitsrichtlijnen. Dat houdt de kennis scherp. De bredere netwerken zijn ook bedoeld om patiënten laagdrempelig door te kunnen verwijzen als dat nodig is. Zo gaat bijvoorbeeld iemand met een ernstig multitrauma niet naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, maar naar het Erasmus MC.
Intensivisten van Maasstad zijn ook intensivist in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Daardoor is er in Het Van Weel-Bethesda een up-to-date IC en is de kwaliteit van de zorg en het werkplezier hoger. Ook opleiden van medewerkers wordt samen opgepakt. Zo bieden Het Van Weel-Bethesda en Spijkenisse Medisch Centrum samen de opleiding tot OK-assistent en anesthesiemedewerker aan.
Met de andere ziekenhuizen in de Rijnmond regio werkt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis samen aan goede digitale gegevensoverdracht zoals het inzien van (delen van) elkaars dossier en snel digitaal doorverwijzen naar andere ziekenhuizen in de regio.
Meer info?
Bezoek de website van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Wilt u inhoudelijk meer informatie, dan kunt u contact opnemen via info@vanweelbethesda.nl.

