Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
IJsselland Ziekenhuis
IJsselland Ziekenhuis maakt als netwerkziekenhuis werk van toegankelijke zorg door, verankerd in wijk en buurt, samen te werken op verschillende thema’s.
Het IJsselland Ziekenhuis participeert samen met gemeenten, VVT, huisartsen, welzijnsaanbieders en woningcorporaties in het convenant ‘Capelle Krimpen Verbonden’. IJsselland Ziekenhuis heeft hierin een verbindende en aanjagende rol. Met behulp van een domeinoverstijgende routekaart wordt de komende jaren toegewerkt naar het realiseren van ambities op themalijnen als preventie en langer thuis. Een van de onderwerpen dat veel aandacht krijgt is het verbeteren van doorstroom in de keten.
Verbeteren van doorstroom in de keten – best practice
In het IJsselland Ziekenhuis is de GRZ-afdeling (geriatrische revalidatiezorg) geopend van Lelie zorggroep. Lelie zorggroep, strategisch samenwerkingspartner en tevens partner in het convenant, en het IJsselland Ziekenhuis laten met hun samenwerking zien dat je zo snel mogelijk de juiste zorg kunt krijgen op de juiste plek in hetzelfde gebouw.
De afdeling is centraal in het ziekenhuis gehuisvest, daardoor kunnen patiënten snel doorstromen. Voor een aantal orthopedische en geriatrische aandoeningen zijn er zorgpaden ontwikkeld. Intussen blijven de lijnen tussen Lelie Zorggroep en het ziekenhuis kort. In het transmurale zorgpad longrevalidatie zijn er tevens afspraken gemaakt over het inzetten van thuismonitoring en preventie om de kans op achteruitgang na ontslag te verkleinen.
Naast de GRZ-plekken zijn er ook enkele plekken beschikbaar voor eerstelijnsverblijf. Deze plekken zijn onder andere bedoeld voor patiënten die zich presenteren op het spoedplein met een herstelbehoefte maar die niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis én die nog niet naar huis kunnen. Zo krijgt diegene direct de juiste zorg op de juiste plek.
Al eerder opende IJsselland ziekenhuis een polikliniek in verpleeghuis Pniël in Rotterdam.
Vitaliteit
In het IJsselland Ziekenhuis heeft gezonde voeding een prominente plek als onderdeel van vitaliteit van zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Binnen én buiten het ziekenhuis. Goede voeding is onderwerp van gesprek aan het bed en in het ziekenhuisrestaurant, maar ook in de behandelkamer en thuis. Samen met Albron, artsen, voedingsdeskundigen en andere specialisten is een goed doordacht voedingsconcept neergezet. Naast het feit dat er dagelijks vers gekookt wordt voor de patiënten, behoort een vegetarisch menu standaard tot de opties.
In het vitaliteitsprogramma Fit@Work is er naast gezonde voeding ook aandacht voor andere zaken die bijdragen aan vitaliteit van medewerkers. Zo kunnen alle medewerkers van het IJsselland Ziekenhuis deelnemen aan een gezondheidscheck, waarbij je individueel advies krijgt aan de hand van gemeten glucose, cholesterol, bloeddruk, werkvermogen en leefstijl. De uitkomsten op groepsniveau geven richting aan de interventies de komende jaren. Zo werkt IJsselland ziekenhuis met aandacht en betrokkenheid aan duurzame vitaliteit & balans van de medewerkers.
Lees verder
Over het convenant: Zorg- en welzijnspartijen Capelle en Krimpen slaan handen ineen
Over de samenwerking rond geriatrische revalidatiezorg: Ga mee op rondleiding op onze nieuwe afdeling revalidatie en herstel in het IJsselland Ziekenhuis
Over ons voedingsconcept: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/f5eb67fb-d503-4049-a5a7-d7c2b0f709bb/2023-08-17-vegetarische-voeding-in-de-zorg-moet-toegankelijker-vindt-de-vegetariersbond