Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Saxenburgh
Saxenburgh biedt kwetsbare ouderen integrale ketenzorg met aandacht voor gezondheid, wonen en welzijn.
Deze ketenzorg omvat kwalitatieve en goed georganiseerde medische-, ouderen- en revalidatiezorg in ons ziekenhuis, binnen onze ouderenzorglocaties, maar ook bij ouderen thuis. Saxenburgh vindt de eigen regie van de patiënten/cliënten belangrijk, net als de ondersteuning vanuit naasten. Keuzes rondom zorg, welzijn en behandeling worden dan ook genomen in de driehoek tussen patiënt/cliënt, naasten en (zorg)professional(s).
Integrale ouderenzorg
In de praktijk komt het vaak voor dat kwetsbare ouderen pas in beeld komen als er sprake is van een crisissituatie. Om deze crisissituaties te voorkomen en om nog beter gebruik te maken van het unieke karakter van Saxenburgh, namelijk de combinatie van zorg voor ouderen en ziekenhuiszorg, is een ambitieus plan opgesteld. Het plan omvat het opzetten van integrale ouderenzorg in de regio. Er wordt ingezet op betere signalering van kwetsbare ouderen, het opzetten van proactieve zorgplanning en het vormen van een netwerk van (zorg)professionals die nauw samenwerken om samen passende zorg te bieden die aansluit bij de wensen en waarden van de patiënt/cliënt.
GEM team
Een van de onderdelen van het omvattende plan is de oprichting van een Geriatric Emergency Medicine team (GEM)-team op de Spoedeisende Hulp. Vanuit het GEM-team wordt de vakgroep geriatrie direct betrokken op de eerste hulp wanneer een kwetsbare oudere patiënt zich daar presenteert. Alle relevante somatische, psychische, functionele en sociale problemen worden in kaart gebracht, zodat vroeg de passende maatregelen kunnen worden ingezet om achteruitgang in functioneren door bijvoorbeeld ziekenhuisopname te voorkomen. Samen met het behandelteam wordt nagedacht over de best passende zorg. Zo nodig wordt overlegd met de transferverpleegkundige en de specialist ouderengeneeskunde om de best mogelijke (tijdelijke) verblijfplaats voor de patiënt te regelen wanneer deze niet hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook wordt de huisarts op de hoogte gebracht van kwetsbaarheden van de patiënt om dit in de thuissituatie verder te kunnen oppakken.
Door deze meer integrale benadering kunnen zorgspecialisten efficiënter werken, dit leidt tot een verbeterde kwaliteit van zorg en meer tevredenheid bij patiënten. De inzet van het GEM-team leidt tot een korte opnameduur in het ziekenhuis, minder herpresentaties en minder opnames waarvoor geen ziekenhuisindicatie is.
Uitwisselen van informatie
Het uitwisselen van informatie tussen verschillende zorgprofessionalss blijft vooralsnog een uitdaging. Daarom zoekt Saxenburgh naar oplossingen om de overdracht van gegevens tussen de organisaties te vergemakkelijken.
- Er is een standaard overdrachtsformulier ontwikkeld.
- Saxenburgh maakt gebruik van een robot (Robotic Process Automation,RPA) om bepaalde gegevensvelden tussen ouderenzorg en ziekenhuis automatisch in te vullen, zodat overdrachten soepeler verlopen. Dit levert de specialist ouderengeneeskunde tijdwinst op en het voorkomt dubbel werk.
Meer over Saxenburgh is te vinden op de website van Saxenburgh