Ons fundament
Hier staan we voor
Samen met onze partners in de regio bevorderen we preventie, gezondheid en welzijn, en laten we onze brede basis medisch specialistische zorg daar maximaal op aansluiten. Zo dragen we bij aan het welbevinden van onze inwoners. We doen dit op die momenten in het leven, wanneer onze inwoners dat nodig hebben, van geboorte tot in de laatste levensfase.
Wij doen dit samen. Onze kracht zit in de relatie en in de menselijke maat:
- We kennen onze inwoners, patiënten, hun naasten, hun leefomgeving en maatschappelijke context
- We kennen onze medewerkers
- We kennen onze samenwerkingspartners, van zorgpartners en gemeenten tot onderwijsinstellingen en ondernemers
Als vereniging van regionale ziekenhuizen bundelen we onze krachten om zo het verschil te maken. We doen dit steeds vanuit onze kernwaarden:
Verbindend, met lef en grensverleggend.
Onze ambitie 2023 - 2030
Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Wij nemen als SAZ ziekenhuizen onze verantwoordelijkheid en tonen eigenaarschap om goede zorg in de regio toegankelijk te houden, waar nodig verbindend te verwijzen en op duurzame wijze met mensen en middelen om te gaan. We denken bij iedere stap na of en wanneer we hierbij de ander nodig hebben en wat dit betekent voor die ander. Hiermee geven we concrete en substantiële invulling aan het Integraal Zorgakkoord en het kader Passende Zorg.
Wij werken hieraan vanuit verbinding, grensverleggend en met lef.
Onze SAZ bouwstenen voor innovatie en
transformatie
De concrete invulling van de bouwstenen is een continu proces. We laten ons hierin leiden door landelijke en regionale ontwikkelingen en behoeften. De uitwerking komt terug in de jaarlijkse werkplannen.
Zó gaan we gezamenlijk verder op onze strategische reis
De SAZ ziekenhuizen zijn grensverleggend, verbindend en met lef op weg van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie. Ieder afzonderlijk doen wij dit in de context van onze eigen regio. Gezamenlijk ontdekken, vernieuwen en faciliteren, doen wij als SAZ vereniging op vier manieren.
Goede voorbeelden
Alle SAZ ziekenhuizen zijn bezig met de transformatie. Lees hier hoe ze dit doen.
Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Streekziekenhuis Koningin Beatrix werkt aan een goede start voor kwetsbare zwangeren en hun kind. Dat is waar het om draait bij de POP poli: een samenwerking tussen professionals in de geboorte- en kinderzorg en ggz. Samen bieden zij multidisciplinaire zorg voor moeder en het (ongeboren) kind. De Oost-Achterhoek – het verzorgingsgebied van Streekziekenhuis Koningin Beatrix – gaat een stap verder met de POP Plus-poli. De Plus wordt gevormd door het aansluiten van Yunio Jeugdgezondheidszorg en de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Hierdoor is een breed netwerk ontstaan rondom de kwetsbare zwangere en haar kind. Met als doel om ieder kind een goede start te geven en een optimale kans op een goede toekomst.
POP Plus-poli
POP staat voor Pediatrie, Obstetrie en Psychiatrie. De POP Plus-poli gaat een stap verder. De verpleegkundige van Yunio jeugdgezondheidszorg en Sociaal Domein-professionals van de gemeenten in de regio sluiten aan. Professionals binnen de POP Plus-poli kijken vanuit een breder perspectief naar wat er speelt bij moeder en kind. Bij het multidisciplinaire overleg zitten alle partners aan tafel waardoor er over de muren van elk vakgebied samen gesproken wordt over de beste zorg en ondersteuning. De hulp wordt op elkaar afgestemd en de zwangere hoeft daarnaast niet bij elk loket apart aan te kloppen.
In de praktijk
Saskia van Daalen, kinderarts bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, is betrokken bij de POP Plus-poli: “De POP poli is bedoeld om kwetsbare zwangeren te helpen op psychisch en medisch vlak. Maar we weten ook dat wat er speelt op andere vlakken in het leven van een zwangere minstens zoveel invloed heeft. Denk aan schulden, echtscheiding of opvoedproblemen. Dat kun je niet los van elkaar zien. Wij signaleren dat, maar hebben daar vanuit de zorg geen invloed op. Daarom is het zo mooi dat we in deze regio met elkaar samenwerken binnen de POP Plus-poli. Zo kunnen we met instemming van de zwangere met elkaar kijken hoe we haar zo goed mogelijk kunnen helpen, ieder vanuit de eigen expertise. We hebben korte lijntjes, weten elkaar te vinden en kijken samen naar wat nodig is. Dat helpt enorm en is belangrijk, want ieder kind verdient een goede start.”
Inzetten op preventie
In Nederland heeft nog zo’n 16% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid en kansen op latere leeftijd. In september 2018 werd het actieprogramma Kansrijke Start gelanceerd vanuit de overtuiging dat ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven verdient. De POP-poli is één van de initiatieven binnen het actieprogramma. Met de samenwerking binnen de POP Plus poli wordt in de Oost-Achterhoek nóg meer ingezet op preventie. Doordat het medische en sociale domein direct met elkaar in verbinding staan, is het mogelijk om problemen eerder te signaleren, passende hulp te regelen en deze op elkaar af te stemmen.
Convenant POP Plus-poli
Om de samenwerking formeel goed te regelen, tekenden alle deelnemende organisaties een convenant. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over samenwerking en privacy van patiënten. De organisaties die samenwerken binnen de POP Plus-poli zijn: Streekziekenhuis Koningin Beatrix, GGNet, Yunio Jeugdgezondheidszorg, Kraamzorgorganisatie Naviva, Kraamzorgorganisatie Kraamzus, Verloskundigenpraktijk Wel & Wee, Verloskundigenpraktijk La Vie, Verloskundigenpraktijk De Dijk, Verloskundigenpraktijk Materna, Verloskundigenpraktijk Uilennest, Gemeente Aalten, Gemeente Berkelland, Gemeente Oost Gelre en Gemeente Winterswijk.
Bekijk ook de video over de samenwerking binnen de POP Plus-poli.